Vårdreformen har bromsat upp internationell rekrytering – ”Etiska frågor har beaktats”

En mer omfattande rekrytering av utländsk arbetskraft kunde sannolikt ha inletts redan tidigare, säger Jaana Jantola. Jantola är vd för kommunalt ägda Sarastia Rekry, som hjälper Åbo stad hitta och anställda filippinska sjukskötare.
Sarastia Rekry hade redan 2020 genom konkurrensutsättning valt företaget Silkkitie att sköta rekryteringsuppdrag. Sedan hände inget på en tid, då coronapandemin stoppade det mesta, säger Jantola.
Åbo stad blev därför med sitt beslut om 35 filippinier en av Sarastia Rekrys första kunder då det gäller internationell rekrytering.
– Det förs diskussioner om rekrytering med sex-åtta parter men vårdreformen gör att mycket är oklart. Vi lever just nu i ett brytningsskede.
De filippinska sjukskötare som ska anställas av Åbo hinner faktiskt knappt hit innan de övergår i välfärdsområdets tjänst.
– Andra väljer att fatta beslut först efter att välfärdsområdena startar.
Valet av Silkkitie avgjordes av många faktorer, såsom tidigare erfarenhet av internationell rekrytering men också noga definierade villkor då det gäller etiska principer, säger Jantola. Alla parter är med om hela processen, ända tills det då sjukskötarna anländer och börjar arbeta.
– I upphandlingen där Silkkitie valdes utgick vi från internationella principerna för etisk rekrytering. Det här har utvecklats mycket och fortsätter att utvecklas, säger Jantola.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.