Vårdpersonalen säger inte nej till coronavaccin: ”De har sett viruset på tillräckligt nära håll”
Vaccineringen av vårdpersonalen är i full gång inom landets olika sjukvårdsdistrikt.
Eftersom vaccineringen är frivillig finns inga exakta siffror eller register över vem som tackat nej till coronavaccinet. Dock råder en gemensam uppfattning bland de vaccinansvariga inom distrikten: vårdpersonalen har överlag väldigt ivrigt kavlat upp skjortärmen för att få vaccinet.
– Det har verkligen funnits en enorm vilja bland vårdpersonalen att ta vaccinet, en betydligt större vilja än vad gäller influensavaccineringen, säger Peter Nieminen, chefsöverläkare vid Vasa sjukvårdsdistrikt.

Omkring 7 000 vaccinerade sedan jul
Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt var först ut med att inleda vaccineringen i Finland. De första inom personalen fick sin första dos av vaccinet strax efter jul, den 27 december.
Lasse Lehtonen, direktör för diagnostik vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, säger att han inte är medveten om en enda av personalen inom distriktet som hade haft möjlighet att få vaccinet, men som har tackat nej.
– I stället har vi här ett missnöje bland vårdpersonalen över att så många fler velat ha vaccinet än vad som hittills varit möjligt.

I slutet av förra veckan hade omkring 6 800 anställda inom distriktet fått åtminstone den första dosen av vaccinet. Lehtonen uppskattar att siffran i dagsläget överskrider 7 000.
De som i första hand vaccinerats är, precis som på övriga håll i landet, vårdpersonal som i sitt dagliga arbete möter eller har hög risk att möta patienter med covid-19.
Tungt år för vårdarna
Inom Vasa sjukvårdsdistrikt inleddes vaccineringen av vårdpersonalen den 4 januari. I nuläget är de anställda som löper stor risk att utsättas för coronaviruset vaccinerade, alltså bland annat vårdare som tar hand om coronapatienter, som arbetar på infektionsmottagningar och som utför coronatest.
Dessutom har så gott som alla som bor på äldreboenden fått sin första dos av vaccinet.
Nieminen tror att orsaken till vårdpersonalens starka iver att få coronavaccinet kan bottna i att de har stått vid frontlinjen under ett års tid och året har varit mycket tungt.
– Vårdpersonalen har sett viruset på tillräckligt nära håll, och jag tror att många därför är oroliga både för att smitta andra och för att själva smittas.
”Vårdarna vet vad covid-19 är”
Inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt vaccinerades de första inom vårdpersonalen den 28 december, två dagar efter att den första vaccinleveransen nådde Finland.
Även här har ivern för att få vaccinet varit hög.
– Vårt enda stora problem beträffande vaccineringen av vårdpersonalen är att så många fler hade velat ha vaccinet nu, men vi har i nuläget inte vaccin att ge, säger Mikko Pietilä, ledande överläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

För tillfället är vaccineringen av personalen på paus i Egentliga Finland, eftersom man vill vara säker på att doser finns till hands då det är dags för att ge den andra dosen vaccin tre veckor senare.
Likt Lehtonen känner inte heller Pietilä till en enda inom vårdpersonalen som skulle ha tackat nej till vaccinet.
– Vi söker inte aktivt efter dessa personer som tackar nej, så visst kan det finnas personer som i tysthet valt att tacka nej. Men i så fall är de personerna i mycket kraftig minoritet, säger Pietilä.
Indikator för omvärlden
Pietilä är inte förvånad över vårdpersonalens skriande längtan efter vaccinet.
– Vår vårdpersonal i Finland är väldigt ansvarsfull och de är tydligt motiverade att ta vaccinet.
Däremot förstår Pietilä inte varför det finns personer som tackar nej till vaccinet.
– Vi befinner oss i en epidemi som förlamar hela världen. Jag förundras verkligen över varför alla inte är lika ivriga, säger Pietilä.
Lehtonen skriver under samma åsikter, och säger att vårdpersonalens vaccinationsiver borde fungera som en indikator för omvärlden.
– De som nu ivrigt tagit emot vaccinet har också sett coronapatienter under epidemins gång. De vet vad covid-19 kan innebära och de vet hur farligt det kan vara om smittan snabbt sprider sig, säger han.
Sofia Westerholm
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.