Förflytta dig till innehållet

Värdighet på sociala medier önskas av beslutsfattare i Kimitoön — förvaltningen får i uppgift att skapa regelverk

Arkiv/Kim Lund
en telefonskärm med färgglada symboler

Arkiv/Kim Lund

Beslutsfattare på Kimitoön sägs vara i behov av regelverk för hur man uppför sig på sociala medier. Foto: Kim Lund


Det var under senaste fullmäktigemöte på Kimitoön som SFP-ledamoten Hanna Guseff lämnade in en motion om beslutsfattares hantering av sociala medier.
— Eftersom jag jobbar med digital marknadsföring på yrkeshögskolan Novia har jag en viss kunskap om digitala medier. Jag upplever att riktlinjer skulle behövas för hur beslutsfattare uppför sig på de sociala medierna, säger Guseff.
Hon tycker att det finns problem relaterade till det här även på Kimitoön.
Guseff beskriver beslutsfattarnas uppgift som att uppföra sig med värdighet och på ett bra sätt representera kommunen. Enligt motionen står det i kommunens strategi att ”vi är alla ambassadörer för Kimitoön”.
— Beslutsfattare som deltar i diskussioner på sociala medier kanske inte alltid följer de allmänna regler som finns. Grundläggande är att man inte skriver något som man inte kan säga till någon ansikte mot ansikte.

Hanna Guseff. ÅU-foto

Diskussionsväckare

Målet med det riktgivande dokument, som Guseff ger förvaltningen i uppgift att skapa, är främst att väcka diskussion om hur beslutsfattare på Kimitoön ska föra sig i sociala medier, så att det finns en balans mellan de sociala medierna och beslutsfattandet.
I motionen står det att man som beslutsfattare ska vara rättvis och jämlik mot kommunens invånare samt att man inte ska kränka andra eller inskränka på deras privatliv. Med riktlinjerna vill man också stärka kommuninvånarnas tilltro till kommunen.
Guseff konstaterar att de komplexa processer beslutsfattarna tar del av kan vara svåra att anpassa till some-upplägget, som går ut på att formulera sig kort. Då blir det lätt missförstånd.
— Dessutom finns det konfidentiella frågor, som man som beslutsfattare inte får säga någonting om, säger Guseff, och menar att det i sådana fall kan vara knepigt att delta i en some-diskussion om saken.

Mer än hälften skrev under

Regelverket ska fullmäktige få ta ställning till. Guseffs motion är undertecknad av 16 fullmäktigeledamöter, både från SFP-gruppen och från andra politiska grupperingar.
På Facebook finns gott om diskussionsforum där Kimitoöfrågor ventileras, till exempel Ö-talk med nästan 1 200 medlemmar och KimitoönTillsammans med cirka 1 440 medlemmar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter