Vårdfrågorna haglade i Dalsbruk


Elvi Johansson, i rosa skjorta, var den första att ta till orda på mötet. Hon undrade vad Kimitoöns kommun tänker göra för att förbättra servicen i skärgården. Foto: Monica Forssell
Uppemot hundra personer bänkade sig i ämbetshusets fullmäktigesal i Dalsbruk på måndagskvällen då det ordnades invånarmöte om vårdfrågor. Frågorna haglade tätt och temat varierade från vårdreformen till blodprov.
Elvi Johansson från Hitis undrade på vilket sätt Kimitoöns kommun beaktar skärgårdsbefolkningen.
-Det står faktiskt i vårdplanen att Kimitoöns kommun ska arbeta aktivt för kommunens skärgårdsdel. På vilket sätt ska vi få tillbaka servicen i skärgården?
Kommunens hälsovårdarmottagning i Solglimten på Hitis har avslutats och det här oroar i Hitis-Rosala.
Omsorgschef Maria Wallin intygade ändå att man förhandlar med Solglimten om att köpa hemvårdartjänster. Tanken är att hemvårdaren skulle kunna sköta till exempel laboratorieprover så att de äldre inte skulle vara tvungna att ta sig ända till Kimito eller Dalsbruk för labbprov.
-Men vi förhandlar ännu och arrangemanget innebär en del byråkrati, påpekade Wallin.
Seniorbostäder på Dalsbruks hälsostations tomt?
Gällande den parlamentariska arbetsgruppen och hur långt den kommit i förhandlingarna med olika privata vårdföretag och stiftelser på Kimitoön, kom inte mycket nytt fram.
Ett koncept som jag själv är jätteintresserad av är ett seniorhus i Dalsbruk
Förhandlingarna pågår.
-Ett koncept som jag själv är jätteintresserad av är ett seniorhus i Dalsbruk och vi har diskuterat lite med stiftelsen Yrjö ja Hanna säätiö, berättade kommundirektör Anneli Pahta. Hon betonade ändå att inga beslut är fattade.
-Men det är en lockande tanke eftersom kommunen inte behöver investera något.
Platsen för seniorboendet skulle vara den nuvarande hälsostationens tomt i Dalsbruk.
Jag håller på att vi ska söka en lösning med Pargas. Men vi måste komma ihåg att ”Tvåspråkig vård Ab” inte är något offentligt bolag utan också det bolaget skulle ha en privat aktör som majoritetsägare.
Hur Kimitoön ser på samarbetet med Pargas, Åbo och Åbolands sjukhus, det vill säga det tvåspråkiga vårdbolaget, väckte också frågor.
Pahta svarade att det tvåspråkiga vårdbolaget prioriteras men att man i Kimitoön också vill ha ett eget alternativ att luta sig tillbaka mot. Och Niklas Guseff, ordförande för omsorgsnämnden inflikade:
-Jag håller på att vi ska söka en lösning med Pargas. Men vi måste komma ihåg att ”Tvåspråkig vård Ab” inte är något offentligt bolag utan också det bolaget skulle ha en privat aktör som majoritetsägare.
Vilket det egna alternativet är oklart.
Skötare slutar men nya anställs inte
Eva-Stina Hellbom från Kimito, själv sjukskötare på hälsocentralssjukhuset i Kimito lyfte fram personaldimensioneringen.
-När vi drog in bäddavdelningen i Dalsbruk och inrättade hälsocentralssjukhuset i Kimito så tänkte vi att nu äntligen kanske vi får tillräckligt med personal. Efter att vi börjat har hela åtta sjukskötare slutat. Man har inte anställt och man har inte ens sökt sjukskötare istället och vi har inte en enda sjukskötarvikarie till sommaren. Varför anställer man inte? ville Hellbom veta.
Svaret på frågan blev att man nog sökt, men inte fått napp.
Applåder gav församlingen bland annat åt att fullmäktige just före diskussionsmötet fattat beslut om att kommunen ska gå in för en sköterskeledd mottagning i Dalsbruk under sommaren.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.