Vårdfastigheter kan bli dyr affär för välfärdsområdet – ”efter fyra år blir det rena vilda västern”

I slutet av april beslöt stadsstyrelsen i Åbo att staden så fort som möjligt ska sälja sammanlagt tretton vårdfastigheter, brandstationer och barnhem. Till dem hör också Kaskenlinna sjukhus (ÅU 30.4.2022).
Stadens förhoppning är att säljas dem redan inom juni.
Enligt lagen ska välfärdsområdet, från och med årsskiftet, hyra vårdfastigheterna av städerna och kommunerna i tre års tid med en tilläggsoption på ett år. Välfärdsområdet får ensidigt avgöra om det utnyttjar optionen.
Efter fyra år får välfärdsområdet hyra vilka fastigheter man vill – av vem man vill.
Åbo vill inte riskera att man om fyra år står med mängder av vårdfastigheter i dåligt skick, som ingen längre vill ha.
Tio års väntan, inga renoveringar
Tjänstemännen vid stadens lokalitetstjänster konstaterar att man i nästan tio års tid har väntat på en vårdreform.
– Under den tiden har Åbo, och andra städer och kommuner, inte gjort några större investeringar i sina social- och vårdfastigheter, eftersom det har varit oklart hur det kommer att gå med fastigheterna i och med reformen, konstaterar de.
Staden vill undvika att om fyra år ha 110 vårdfastigheter på sammanlagt närmare 50 000 våningskvadratmeter plus åtta fastigheter där staden är delägare med över 15 000 våningskvadratmeter – och ett enormt renoveringsbehov.
Dessutom får välfärdsområdet bara av Åbo stad ta över 158 hyresavtal där staden hyr vårdlokaler av en utomstående instans.
Till salu i rasande fart
Därför ska Åbo stad sälja fastigheterna i snabb takt. Redan den 31 maj ska anbuden vara inlämnade.
Man har skapat fyra helheter, där Kaskenlinna sjukhus är en egen helhet. En annan försäljningshelhet är servicecentralen Höveli och två andra servicecentraler samt tre barnhem.
Till salu är också en helhet med brandstationer: Artukais filialbrandstation och Kakskerta brandstation från 2019. Den hoppas staden ska väcka stort intresse på marknaden.
Till de fjärde försäljningshelheten hör två barnhem och två brandstationer.
Tanken är att staden säljer fastigheterna för att sedan i stället hyra dem.
På det sättet skulle hyresavtalen för dem övergå från staden till välfärdsområdet vid årsskiftet.
– Det är i Åbo stads intresse att sälja de här fastigheterna. Om staden måste överföra ett stort antal fastigheter till ett eget dotterbolag finns det annars en risk också för överlåtelseskatt, konstaterar tjänstemännen.
”Efter fyra år blir det rena vilda västern”
Både kommuner och till exempel sjukvårdsdistrikten har en stor fastighetsmassa, som kan bli ointressanta för välfärdsområdet, då det efter fyra år får hyra vilka vårdfastigheter man vill.
– Då blir det vilda västern, samtidigt som välfärdsområdet inte har några pengar att betala marknadshyror med, säger Nina Söderlund, styrelsemedlem för VF i välfärdsområdets styrelse.
Hon säger att det i en del fall kan gå bra att förhandla sig till lämpliga hyror, om det finns någon konkurrens på orten.

– Men marknadshyror blir det oberoende, eftersom kommunerna bolagiserar sina fastigheter om de inte har hunnit sälja dem till dess. Ofta finns det inte alternativ, eftersom det är svårt att hitta andra fastigheter som passar just för det ändamål man behöver.
Därför tycker hon inte att det är vettigt att Åbo stad nu säljer bort sina vårdfastigheter, eftersom välfärdsområdet kommer att behöva sådana.
– Är det vettigt att staden ska sälja sina barnhem till någon utländsk kapitalinvesterare eller pensionsinvesterare, som sedan hyr ut dem till välfärdsområdet på privata marknaden? Det betyder att välfärdsområdet måste betala mycket mer i hyra.
Inga extra pengar
Hon säger att välfärdsområdet inte har några extra pengar.
– Om vi behöver ett barnhem måste välfärdsområdet få lov av Finansministeriet att investera i barnhem.
Att hyra av privata fastighetsägare betyder att vi kan bli tvungna att betala vad som helst. En sådan utveckling ser vi redan nu.
Hon tycker att fastighetsfrågan är dåligt förberedd från statens sida.
Ett problem att välfärdsområdet bara har den klumpsumma som man får Finansministeriet.

Måste få lov av Finansministeriet
Välfärdsområdesdirektör Tuomo Martikainen förklarar för Åbo stadsfullmäktige, när han presenterar sig för politikerna där, att välfärdsområdet inte kan gå till sitt fullmäktige för att äska om mer pengar om det överskrider sin budget.
– Finanssystemen ändrar helt och hållet från det som finns i kommunerna i dag. Om klumpsumman som vi har fått inte räcker så måste vi vända oss till Finansministeriet för att försöka få mer pengar. Vårt eget fullmäktige har inte mer pengar att ge åt oss, politikerna i fullmäktige kan bara flytta summor från ett moment till ett annat.
Skattebetalarnas pengar hur man än gör
Nina Söderlund påminner om att det är samma skattebetalares pengar som också går till att betala välfärdsområdets hyror.
– När Åbo har sålt de aktuella fastigheterna har staden nästan ingenting kvar. Jag tycker att det är egoistiskt att strunta i de egna invånarna. Om välfärdsområdet måste använda alla pengar på väggar har vi inte råd med vård eller personal.
Taru Pätäri, SDP:s gruppordförande i Åbos stadsfullmäktige, är det en bra idé att Åbo stad ska sälja sina vårdfastigheter?
– Man kan också vända på saker och fråga: är det vettigt att staden ska äga byggnader då vi inte ens kan bestämma till vilken verksamhet de ska användas i fortsättningen?

Hon påpekar att staden inte måste sälja till vilket pris som helst utan kan bestämma hur man gör då man har fått anbuden.
Hon påminner om att stadens ekonomi är så ansträngd att man inte kan ta på sig kostnader för att upprätthålla de här fastigheterna eller den renoveringsskuld som de innebär.
I samband med Åbo stadsfullmäktiges seminarium får välfärdsdirektören Tuomo Martikainen frågan om välfärdsområdet rentav borde äga sina fastigheter.
– Välfärdsområdet vill betala en så låg hyra för sina fastigheter som möjligt. Det måste utredas om det vore förmånligare att äga dem, men det kräver lov av Finansministeriet. Det är värt att fundera på.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.