Vårdfacket slår larm om sexuella trakasserier och våld – var tredje har trakasserats

Vårdfacket Tehy genomförde i våras en enkät om upplevelser av våld bland de anställda. Enkäten gjordes av Aula research.
Av de över 4 000 fackmedlemmar som svarade på enkäten hade cirka en tredjedel varit med om sexuella trakasserier på arbetsplatsen under sin karriär.
Trakasserierna utfördes främst av klienter, men också av kolleger. Dessutom sade en mindre andel att de blivit trakasserade av anhöriga eller någon annan som följt med klienten till sjukhuset.
Sexuellt laddat prat, sexuella anspelningar och kommentarer om klädsel eller privatliv är några av de former trakasserierna tagit.
Anställda under 35 år hade upplevt trakasserier oftast. Bland dem drabbades närmare hälften, 45 procent.
Sexuella trakasserier är vanligt speciellt inom socialtjänsterna.
Facket: nolltolerans
En mindre del, sex procent av dem som svarade, hade upplevt sexuellt våld, vilket kan betyda till exempel våldtäkt, att tvinga till sex eller andra grova fysiska eller psykiska övertramp.
Bland under 35 år gamla hade mer än var tionde upplevt sexuellt våld. Det sexuella våldet yttrar sig ofta som försök att kyssa den anställda eller röra vid hens kropp.
Sexuellt våld var vanligast inom den psykiatriska vården, inom rehabiliterande vård och inom dagkirurgin.
Facket fördömer våldet starkt och hänvisar till nolltolerans. Det är på arbetstagarens ansvar att säga till om saken och på arbetsgivarens ansvar att ta tag i problemet.
”Arbetsplatserna måste ha tydliga tillvägagångssätt för hur man ska få slut på trakasserierna och våldet”, säger Millariikka Rytkönen, ordförande för Tehy, i pressmeddelandet.
Speciellt ledsen är hon över att trakasserierna drabbar unga, som branschen inte har råd att gå miste om.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.