Vårdfack utlyser förbud mot övertid – personalbrist utmaning i Åboland


Vårdfacken har inte ännu nått en överenskommelse med arbetsgivarsidan. ÅU-foto.
Fackmedlemmar får inte arbeta övertid eller byta arbetspass från och med tisdag morgon. Avtalsförhandlingarna inom den kommunala sektorn har inte framskridit och det här är en stridsåtgärd för att pressa arbetsgivarsidan.
Vårdfacken Super, Tehy och Erto har utlyst ett övertidsförbud som träder i kraft. Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal har gått i stå.
Övertidsförbudet träder i kraft i den kommunala sektorn på tisdag den 6 februari kl. 6.00 och i den privata sektorn på torsdag den åttonde februari kl. 7.00.
– Våra medlemmar gör sina normala arbetspass, men flexar inte med övertidsarbete eller påtvingade byten av arbetspass. Arbetsgivarna inom vårdbranschen anställer i regel för lite personal och tvingar därmed de anställda att göra övertidsjobb. Det är arbetsgivarens sak att se till att det finns tillräckligt med personal så att patientsäkerheten inte äventyras, skriver Super i ett pressmeddelande.
Det tidigare kollektivavtalet löpte ut den sista januari och förhandlingarna om ett nytt avtal pågår. I januari krävde facken att löneförhöjningarna ska motsvara den nivå som har tillämpats inom exportindustrin.
– Arbetsgivarna har kallat våra förtroendemän till diskussioner om skyddsarbete och begränsning av strejkrätten. Att vägra övertidsjobb eller byten av arbetspass är inte detsamma som strejk, skriver Super.
Eva Manelius, Äldreomsorgschef i Kimitoön, säger att särskilt förbudet mot att byta arbetspass kommer att skapa problem.
– Om någon blir sjukskriven brukar vi kunna ändra i schemat så att en anställd som skulle jobba på veckoslutet tar en tur in i veckan och så försöker vi få vikarie till helgen då det är lättare att till exempel få inhoppare som studerar på vardagen.
Manelius tillägger att förbudet mot övertidsarbete kan skapa utmaningar. Men en del av personalen jobbar deltid och om de arbetar längre än det tänkta arbetspasset är det inte övertid utan mertid.
Ledning ska ha ett möte klockan 12 idag, tisdag, för att diskutera hur situationen kan hanteras.
– Vi försöker lösa situationen inom de ramar som ges, med det kommer nog att bli svårigheter, säger Manelius.
Paula Sundqvist, Social- och hälsovårdsdirektör i Pargas, säger att övertidsförbudet skapar problem i hemvården där det finns brist på personal.
– Vi har kontaktat bemanningsföretag för att se om det är möjligt att få arbetskraft därifrån, säger Sundqvist.
ÅU/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.