Förflytta dig till innehållet

Vården moderniseras i nya hus — två nya Kårkulla-enheter har tagits i bruk

Disa Malmberg leder jobbet i Lyan, den nya psykosociala enheten på Kårkullabacken. Foto: Anja Kuusisto


– Hur länge har jag bott här nu, är det en vecka? frågar Maria Blomqvist i en fråga hon riktar till Lyans enhetschef Disa Malmberg.
– Det är väl ungefär två veckor sedan du flyttade in nu, svarar Malmberg.
Två veckor har gått i ett huj, för Maria Blomqvist trivs väldigt bra i sitt nya hem förklarar hon.
Hon bjuder gärna in överraskningsgästen från ÅU till sin bostad: Se här, det här är mitt hem, säger hon.
Bostaden eller rummet är som en etta med eget badrum men utan eget kök, ett kylskåp finns det. Alla måltider serveras i grupphemmets kök-vardagsrum som ligger några meter ifrån Marias rum.

Maria Blomqvist i sitt rum där hon nyss har flyttat in. Foto: Anja Kuusisto

Lyan blev klar i november, inflyttningen pågår etappvis ännu i vår

Maria bor i grupphemmet i Kårkullas psykosociala enhet Lyan, ett nybygge på Kårkullabacken som stod klart i november.
Inflyttningen sker successivt. För varje person som flyttar in utser Kårkulla en stödperson för inflyttningen, någon som följer med hela flyttprocessen I grupphemmet på nedre våningen finns åtta rum, och de är alla bokade.
På övre våningen finns elva lägenheter, också de är fyllda. De flesta, men inte alla, har bott på Kårkullabacken tidigare.

Nybygget Lyan. Foto: Anja Kuusisto

Grav psykisk ohälsa kan likna intellektuell funktionsnedsättning

– Lyan är en ny serviceform, det är en psykosocial enhet där de boende inte nödvändigtvis behöver ha någon intellektuell funktionsnedsättning, men de har sådan svår psykisk ohälsa att de behöver en boendeform med stöd, förklarar Disa Malmberg.
Största delen av dem som bor i Lyan i dag har ingen intellektuell funktionsnedsättning alls, men deras neuropsykiatriska problem kan ge symptom som uttrycker sig lite liknande.
– De som bor i lägenheterna på övre våningen är mer självständiga. Deras bostäder är som enrummare i ett höghus, det finns en tvättstuga de kan använda och en bastu att boka in sig i. De har också nyckel till ytterdörren. På övre våningen serveras frukost och en kvällsbit, medan många av dem har någon sysselsättning eller dagverksamhet.

Ska vara tryggt för personalen också

I Lyan finns personal dygnet runt och också för personalen är enheten en stor förbättring vad gäller arbetstrygghet, ergonomi och funktionalitet.
– Vi har utagerande personer och det har tagits i beaktande bland annat med tanke på hur dörrar är placerade och i att det är stora, breda korridorer och gott om svängrum.
Personalen består av omkring 15. Enhetschefen Disa Malmberg är mer än nöjd med tillvaron i dag.

I Lyan. Huset liknar vanligt höghusliv med självständiga bostäder men har samlingsrum och kök i mitten.

”Med rätt terapeutisk metod och stöd kan de njuta av livet”

Hon har deltagit i planeringen av den psykosociala enheten i tre års tid och upplever att planerare, byggare och chefer lyssnat på hennes tankar om vad enheten behöver.
– Det är underbart att Kårkulla finns och att vi nu kan erbjuda den här servicen åt personer som liksom fallit igenom tidigare. De har vårdats som utvecklingshämmade trots att de flesta inte är det.
– Det skulle inte heller kännas rätt om de här människorna var tvungna vistas på ett psykiatriskt sjukhus. Med rätta terapeutiska metoder och stöd kan de leva ett liv de njuter av.

Individuell vård, ”på riktigt”

Regionchefen för Kårkulla i Åboland, Hilve Sandblom, lyssnat glatt leende när Disa Malmberg förklarar.
– Vi talar alltid om att vi gör individuella vårdplaner. Det är inte bara något man säger, här kan man verkligen se hur det förverkligas, säger Sandblom.
Förutom Lyan har Sandblom också en annan nyhet att presentera: På Kårkullabacken finns ytterligare ett nytt hus, en ny seniorenhet blev klar i höst.

Det nya seniorboendet på Kårkullabacken. Foto: Anja Kuusisto

Seniorboendet har plats för 12, alla har bott i Kårkulla-hem i tiotals år

Huset var inflyttningsklart i september och här finns 12 invånare vars hemkommuner representerar hela Svenskfinland.
Det här handlar nämligen om personer som har bott på Kårkullabacken i flera tiotals år, och nu i pensionärsåldern bor de samlade i ett hus med fyra flyglar. I varje flygel finns rum för fyra och i mitten finns matsal och samlingsrum.
– Majoriteten är pensionärer, några deltar ännu i dagverksamhet, berättar för enhetschefen Mia Karlsson-Sabie.
De behöver alla dygnet runt vård, har funktionshinder av olika svårighetsgrad, men deras vårdbehov är inte lika svårt som i Lyan, säger Karlsson-Sabie.

Fysiskt tungt jobb underlättas mycket av moderna lösningar

– Däremot är det fysiskt tyngt, och därför är de moderna lösningarna bra och ergonomiskt så mycket bättre än vad vi hade tidigare.
Hon upplever ett uppsving i arbetsmotivation och glädje hos personalen i och med nybygget. Det påverkar också invånarna, såsom ett välplanerat hus gör.

Invånaren Roy Lybeck diskuterar med Mia Karlsson-Sabie, enhetschef. Foto: Anja Kuusisto


När fönstren är stora och tillräckligt låga ser man bra ut trots att man tillbringar sin dag i en rullstol – till exempel. Eller om man mår allra bäst i solen och ljuset, då kan man få vila i soffan framför de stora fönstren.
– Såg du mitt rum, såg du hur fint jag har det? frågar Roy Lybeck när jag är på väg ut.
Han är antagligen min vän nu, tänker jag, så lycklig blev han nämligen över den där pennan han fick.
Ibland är små saker och små handlingar avgörande.

Kårkulla i Åboland

  • Inom öppenvården – dit de här presenterade enheterna hör – finns sex serviceenheter. Varje enhet kan bestå av många adresser och hus.
  • Serviceenheter finns i Åbo, Pargas och på Kimitoön.
  • I Kårkullas öppen vård i Åboland jobbar 105 anställda, plus närmare 100 i vårdhemmen.
  • På Kårkullabacken i Pargas finns även centralförvaltningen med cirka 30 anställda, Expert- och utvecklingscentret med 16 och basservicen med cirka 15 anställda.
  • Det pågår fler byggprojekt på Kårkullabacken än nybyggena i reportaget. Den stora nybyggnad som reser sig intill huvudbyggnaden är en ny enhet för kris, undersökning och rehabilitering som tillhör expert- och utvecklingscentret.
  • I Svenskfinland har Kårkulla cirka 900 anställda som ger service åt cirka 1600 personer.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter