Vårdarstrejken sätter hårt tryck på Kimitoön – dessutom stopp för coronatest och icke-brådskande labbprov

Även om vårdarstrejken inte i första hand drabbar den kommunala vården ser man redan allvarliga effekter inom Kimitoöns hälsovård, som ledande läkare Sami Salminen beskriver som till och med farliga. Snabbt går hela situationen in en ond cirkel och vårdkapaciteten i Kimitoöns kommun håller inte för trycket.
Redan förra veckan kände man på Kimitoön av att det inte finns tillräckligt med avdelningsplatser på ÅUCS.
– Patienterna skrivs snabbare ut och det blir ett tryck på vårt hälsocentralssjukhus, säger Salminen.
Just nu har hvc-sjukhuset i Kimito 20 av de 21 platserna fyllda. Salminen räknar med att den sista platsen kan gå åt ännu idag.
– Samtidigt som strejken pågår har vi ju sedan tidigare utmaningar att få personal till äldreboendena, säger Salminen.
Det här betyder att folk som inte klarar sig hemma upptar plats på hvc-sjukhuset, där platserna dessutom är dyrare än på äldreboende.
– Det här är utmanande och det blir till och med farligt om patienter inte kan vårdas på rätt plats, säger Salminen.
Vad händer då platserna på Kimitoön tar slut?
– Då blir patienterna kvar på ÅUCS, kanske på någon korridorplats. Även om vi kunde ha plats så har vi inte personal för att ta in extra patienter, konstaterar Salminen.

Endast brådskande labbprov
Strejken får fler effekter än så för Kimitoöborna. Närmaste jourmottagningar finns i Salo och Åbo, men den i Salo har hållit stängt från och med den 1 april, tills vidare. ÅUCS Akuten vid ÅUCS stamsjukhus tar emot jourpatienter, men enligt ÅUCS är jourköerna långa.
Eftersom laboratoriesvaren som tas på Kimitoön analyseras vid ÅUCS är just nu främst brådskande analyser aktuella. Det betyder att till exempel årliga hälsokontroller som görs inom Kimitoöns hälsovård inte kan erbjuda laboratorieprov.
Inga coronatest inom öppenvården
Också coronatestningen påverkas. Ännu i dag, måndag, testar Kimitoön, men från och med i morgon tas så gott som inga prov alls inom öppenvården, utan enbart på enheterna.
Inom öppenvården testas bara de som har en hög risk för att få allvarliga symptom.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.