Förflytta dig till innehållet

Vårdare utsätts allt oftare för våld

En vårdare i ett serviceboende. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


Unga vårdare har större risk att bli utsatta för våld på jobbet inom social- och hälsovårdsbranschen.

Var fjärde person som jobbar inom social- och hälsovårdsbranschen säger att de blivit utsatta för fysiskt våld eller hot om våld under det senaste året. Hela 26 procent säger att de varit utsatta för sparkar eller slag och 22 procent har blivit utsatta för att kunden kastat föremål mot dem. Det kommer fram i Arbetshälsoinstitutets rapport.
Våldet och hotet om våld har stigit radikalt sedan 2015. Då meddelade 16 procent om sparkar och slag och 14 procent om kastande av föremål.
— Under fyra år ser det ut som att det störande beteendet bland kunder inom social- och hälsovården ökat. Enligt vår undersökning är det personer som jobbar med jourverksamhet, akutvård, psykiatri och äldrevård som oftast råkar ut för våld från kunder, säger professor Mika Kivimäki vid Arbetshälsoinstitutet i ett pressmeddelande.
Ungdomar är överrepresenterade i statistiken om att bli utsatta för våld på jobbet. Nästan hälften, 45 procent, av under 30-åringarna har råkat ut för våld inom social- och hälsovårdsbranschen. Motsvarande siffra för 2015 var 32 procent.
Även den psykiska misshandeln har ökat. År 2015 var siffran 24 procent medan den i år stigit till hela 41 procent.
Arbetshälsoinstitutets rapport besvarades av 9 018 personer som jobbar inom Birkalands, Egentliga Tavastland och Vasa sjukvårdsdistrikt samt samkommunen för välfärd i Forssa och Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad. Svarsprocenten var 68.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter