Vårdare på Kimitoön ryter till om personalsituationen som de kallar eländig – kommunen jobbar på nya lösningar

Personalsituationen inom vården på Kimitoön blir alltmer ohållbar – den signalen ger styrelsen för vårdarfacket Tehys lokalavdelning på Kimitoön.
Även om man i medier under året fått läsa att personalläget än så länge är hanterbart, överensstämmer det här enligt Tehy-styrelsen inte med den upplevda verkligheten på enheterna.
Styrelsens gemensamma ståndpunkt i frågan presenteras för ÅU av vice ordförande Beatrice Heyman-Andersson och Tehys förtroendeman Kerstin Lindholm.
Styrelsen beskriver situationen just nu som eländig och vill nå ut med den oro man känner för sin fackanslutna vårdpersonal på Kimitoön.

Det klassiska svaret styrelsen säger sig få från tjänstemännen då man för personalsituationen på tal är dels att problemet är det samma i alla kommuner, dels att det inte finns pengar.
– Men vi kan inte fundera på hur andra har det, vi måste fokusera på hur vi har det, anser styrelsen.
Underbemanning leder till dubbla skift och övertid
Enligt Tehy-styrelsen är personalsituation på Kimitoöns vårdenheter akut. Man vittnar om en underbemanning och menar att situationen går överstyr när som helst.
I styrelsen har man information om att det är näst intill omöjligt att få ihop arbetslistor så att vårdardimensioneringen på 0,6 vårdare per klient uppfylls.
Vårdare lappar på för varandra och är tvungna att ta på sig fler arbetsuppgifter än normalt. Det blir fler turer, dubbla skift och övertid för att få pusslet att gå ihop. Bryts rådande övertidsförbud ska det rapporteras.
De pensionärer som ryckt in sägs rädda situationen för tillfället. Samtidigt lär det finnas vårdare som minskat sin arbetstid till deltid för att de helt enkelt inte orkar, samt de som byter bransch.
– Vi lever nu i stor kris, klockorna ringer! varnar styrelsen.
Vet tjänstemän och politiker vad vårdarna gör på jobbet?
Styrelsen uppskattar att tjänstemännen lyssnar på dem, men befarar att dess ord inte tas på allvar eftersom ingenting förs vidare.
Tehy-styrelsen har uppfattningen att tjänstemän och många politiker på Kimitoön inte vet vad vårdarna gör på jobbet. Man har ställt sig öppen till frågor, men det är sällan någon politiker tar kontakt.
– Vi önskar att de kunde komma ned på golvnivå och fråga vad vi vill, säger man.
Trötta vårdare är ingen bra reklam
Lösningen är förstås mer personal, men i en nationell kamp om vårdare är det här inte lätt.
Kimitoön borde framstå som en attraktiv arbetsgivare, men enligt Tehy-styrelsen är vårdaryrket på Kimitoön just nu inte bättre än på annat håll. Trötta vårdare är ingen bra reklam.
Styrelsen lyfter fram att förutom personalsituationen tyngs vårdarna av låg lön, coronans belastning under två år och vaccintvång. Arbetsuppgifterna, pappersarbetet och kraven har ökat.
– Personalen känner sig inte uppskattad. Det finns inget sporrande från arbetsgivaren, säger styrelsen.
Enligt styrelsens uppfattning är grundlönen för vårdare lite högre på Kimitoön än medeltalet i landet, men att arbetsuppgifter som i andra kommuner ger en extra ersättning är inbakade i avtalen.
En behörig närvårdare får på Kimitoön i grundlön cirka 2 300 euro och en sjukskötare 2 500 euro.
På kommunen vidtar man konkreta åtgärder och planerar nya lösningar
Kimitoöns omsorgschef Karin Simola kommenterar att knappast någon aktör inom social- och hälsovårdssektorn just nu kan undkomma att det råder stor personalbrist.
– Just därför behövs aktiva åtgärder från arbetsgivarhåll för att förbättra situationen på det lokala planet. Vi är nu – och har redan en tid varit – i den fasen att vi dels har tagit till konkreta åtgärder och samtidigt också planerat nya lösningar.

Efter omsorgsnämndens senaste möte har ÅU kunnat rapportera om att tjänstemän ska bereda ett ärende om någon typ av eventuella tillfälliga arvoden eller höjning av vissa ersättningar för vårdare på Kimitoön.
Enligt Simola framskrider ärendet så att en samarbetskommitté den här veckan får ta del av ett beredningsförslag. Kimitoön har aktivt följt med hur andra kommuner gått till väga. Ärendet kommer till kommunstyrelsen i juni.
– Det finns helt tydligt i Kimitoöns kommun en gemensam vilja att hitta lösningar som gäller personalbristen och personalens välmående, eftersom personalen är vår största och viktigaste resurs, säger Simola.
Facket har mött kommunens representanter
Tehy-styrelsen har på fackets begäran mött Kimitoöns personalchef Daniela Sundberg samt omsorgschefen tidigare i år. Styrelsen är nöjd med möjligheten att få framföra sin åsikt och fann samtalet givande. Alla är ense om att något måste göras.
– Vi har kommit med olika förslag, men det faller alltid på att det inte finns pengar eller så finns det inte förståelse för oss som jobbar inom vården.
– Vi är inte några Florence Nightingale. Vi behöver lön som motsvarar vårt arbete och en bra arbetsmiljö, fortsätter styrelsen.
Tehys uttalanden uppfattas som starka
Simola ser Tehy-styrelsens uttalanden som starka och kommenterar att det här tyder på att de åtgärder som man nu planerar inom kommunen verkligen kommer i rättan tid, eller åtminstone inte för tidigt.
– Personalbristen och personalens välmående upplever jag som stora och viktiga prioriteringsfrågor och vi arbetar verkligt aktivt med dem just nu. Vi vill ha organisationen med på vad som anses rätt och har därför inte gjort snabba lösningar i blindo. Att ha fortgående och tät kontakt med personalen och förmännen och att utbyta tankar känns extra viktigt. Kommunen för en kontinuerlig dialog också med de lokala fackliga representanterna, som har informerats om hur ärendet fortskrider, säger Simola.
Enligt Simola har denna komplexa fråga diskuterats ingående i såväl omsorgsnämnden som kommunstyrelsen, och hennes uppfattning är att politikerna har visat stort intresse och engagemang.
– När det gäller kommunalt beslutsfattande och pengar så behöver man ta i beaktande vilka anslag en verksamhet har till sitt förfogande och parallellt med alla beslut också ha klart för sig hur icke-budgeterade kostnader får plats i helheten. Det är nödvändigtvis inget hinder, men får inte heller glömmas bort, säger Simola.
Tehy på Kimitoön har cirka 120 medlemmar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.