Var tredje finländare surfar på mobilen när de kör — Ellinor Lindroos blev påkörd av en bilist som kollade på telefonen


Ellinor Lindroos skadade sig fastän krocken skedde i låg hastighet. Foto: Emma Strömberg
Ellinor Lindroos lider ännu av sviterna efter en krock förra sommaren. Hon körde hem till Åbo från sommarjobbet på Paroc Panels i Pargas. När hon skulle köra ut på Skärgårdsvägen stannade hon vid stoppskylten, men bilen bakom henne stannade inte och körde in i hennes bil.
Det visade sig att föraren hade kollat på mobiltelefonen när krocken skedde. Ellinor fick en så kallad pisksnärtsskada; nacken och käken försträcktes. Hon gick på fysioterapi i ett halvt år, men ännu har Ellinor värk i nacken och käken.
– Jag har sagt till mina kompisar att det är ganska ledsamt vad en sekund av ouppmärksamhet kan leda till för en annan människa, säger Ellinor.
Var tredje bilist kollar meddelanden eller surfar på sociala medier
Personen som krockade i Ellinors bil är inte ensam om att använda mobiltelefonen bakom ratten. Enligt en färsk internationell undersökning är det betydligt vanligare i Finland att använda mobiltelefonen när man kör bil än i andra länder.
I ESRA2-enkäten från år 2018 sade över en tredjedel av finländarna som svarade på enkäten att de har kollat meddelanden eller surfat på sociala medier bakom ratten under de senaste 30 dagarna. Hälften sade att de talat i telefon utan handsfree medan de kört bil under de senaste 30 dagarna. Det är över 20 procent mera än respondenterna i genomsnitt.
Undersökningen kartlade trafikanternas attityder och upplevelser i trafiken i sammanlagt 32 länder. De flesta länderna i enkäten var europeiska.
Det är förbjudet att använda mobiltelefonen bakom ratten och att tala i telefon utan handsfree i Finland, liksom i de flesta andra länder som var med i undersökningen.
”Man inser hur lite som behövs för att det ska gå illa”
Undersökningen visar att trots att det är relativt vanligt att finländarna använder mobiltelefon i trafiken anses det ändå inte vara allmänt godtagbart. Bara några procent av alla som besvarade enkäten ansåg att det är godtagbart att använda mobiltelefonen bakom ratten. Jämfört med genomsnittet av respondenterna har finländarna ändå en mer tolerant inställning än befolkningen i de övriga länderna i medeltal.
Ellinor säger att krocken har påverkat hur hon själv agerar i trafiken.
– Jag tar nog inte fram telefonen och börjar leka med den när jag kör bil, konstaterar hon.
– Man inser hur lite som behövs. Bara någon sekunds ouppmärksamhet kan vara tillräckligt.
För Ellinor var det chockerande hur långvariga skador hon kunde få fastän krocken skedde i låg hastighet. I polisens rapport står det att bilen som krockade i Ellinors bil körde i en hastighet på 10–30 kilometer i timmen.
Finländare kör också tröttare
Enligt den internationella undersökningen kör finländare också bil trötta oftare än genomsnittet. 29 procent av de finländska förarna berättar att de under de senaste 30 dagarna har kört bil så trötta att det varit svårt att hålla ögonen öppna. Genomsnittet av alla länder var nästan tio procentenheter mindre, 20 procent.
Tröttheten syns framför allt i sommarens olycksfallsstatistik. Juha Valtonen vid Trafikskyddet lyfter fram att trötthet i trafiken leder till olyckor med dödlig utgång.
– Olyckor sker främst när någon kör ett långt körpass i sträck, eller att föraren satt sig bakom ratten efter en fest eller lång vaka, säger Valtonen.
Ellinor går inte längre på fysioterapi, men gör dagligen gymnastikövningar som fysioterapeuten gett henne.
– Min vardag påverkas fortfarande av krocken.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.