VAR används i finländsk fotboll under nästa säsong – Gestranius: Det är ett suveränt system

I slutet på nästa sommar kommer de första officiella matcherna att dömas med hjälp av videoassistans.
– Alla vinner på det, säger domaren Mattias Gestranius från Pargas som leder bollförbundets VAR-utbildning.
VAR, eller Video Assistant Referee, börjar implementeras i finländsk fotboll under den kommande säsongen. Det meddelade Finlands bollförbund på sin hemsida i slutet på förra veckan.
Bollförbundet har, med hjälp av ett 240 000 euros investeringsbidrag från Uefa, bland annat köpt in en VAR-buss som kommer att kunna förflyttas mellan de finländska arenorna. Projektet drar i gång efter årsskiftet och de första testmatcherna döms i juli. I slutet av sommaren spelas de första officiella VAR-matcherna. De rör sig om semifinalerna i Finlands cup för herrar samt i cupfinalen för både herrar och damer. VAR planeras även användas i kvalmatcherna till Veikkausligan.
Totalt rör det sig om tio till 15 matcher under 2024. Under 2025 hoppas man kunna döma 15 matcher med hjälp av VAR och till år 2026 är fotbollsförbundets målsättning att ha ett permanent VAR-center på plats i Helsingfors.
Mattias Gestraniusvid Ålands fotbollsförbund och Finlands fotbollsförbund leder VAR-utbildningen i Finland och säger att de kommande månaderna lär bli intensiva.
– Utbildningen kommer i princip att bestå av två delar. Den första är att lära sig fungera som VAR – alltså att analysera klipp. Det är ett jättestort paket som kräver en omfattande utbildning.
– Den andra delen är att kunna fungera som domare ute på plan med VAR. Den delen är inte så svår.
Syftet med VAR är att minska på felaktiga domarbeslut. Systemet har dock kritiserats av många fotbollsfan som bland annat tycker att det tar bort från den mänskliga faktorn i spelet.
Gestranius har under sin domarkarriär dömt flera stormatcher. År 2018 blev han den andra finländska domaren genom tiderna att döma i Champions League. Han är även den enda finländska domaren som själv har suttit som VAR-domare, samt varit domare i VAR-matcher.
Gestranius erkänner att han till en början själv var skeptisk till tekniken.
– Jag var, som många andra, ganska negativt inställd till en början. Men nu när jag har arbetat med VAR som domare så tycker jag att det är ett suveränt system.
– Som domare har du ett fantastiskt hjälpmedel som på riktigt kan rädda din karriär och som spelare så får du spela en match som är duktigt mycket mer rättvis. Alla vinner på det.
Han anser att en del av kritiken mot systemet är orättvis.
– Jag tror att mycket av kritiken har kommit från folk som följer Premier League i England. I stället för att följa VAR-protokollet till punkt och picka så drog man där lite sin egen linje och då har vi kunnat se problem.
– De länder där jag har använt VAR har det fungerat problemfritt. Sen måste man också komma ihåg att det fortfarande handlar om tolkningar och som huvuddomare har du fortfarande sista ordet.
Linn-Pease Ekebom
Nya Åland
Artikeln uppdaterad 27.12.2023 kl. 9.42 med att Gestranius kommer från Pargas.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.