Vänsterbråket i Åbo: ”I praktiken har vår fullmäktigegrupp redan tidigare bestått av nio personer och inte av elva”

I kommunalvalet i juni 2021 fick Vänsterförbundets Elina Sandelin 781 röster i Åbo, medan Johannes Yrttiaho fick 731 röster.
Därmed kom Sandelin på tredje plats av de invalda vänsterförbundarna, medan Yrttiaho kom på fjärde plats.
Osakligt beteende
I fredags uteslöts de båda ur Vänsterförbundets elva personer stora fullmäktigegrupp i Åbo på grund av att den övriga fullmäktigegruppen har förlorat förtroendet för dem, på grund av deras osakliga beteende mot andra gruppmedlemmar och för att de inte har följt det man gemensamt har kommit överens om.
Två medlemmar färre betyder att Vänsterförbundet i Åbopolitiken går från att ha varit det tredje största partiet i Åbo stadsfullmäktige med elva medlemmar till att bli mindre än De gröna som har tio medlemmar och lika stora som Sannfinländarna som också har nio medlemmar.
Vad betyder det här för partiets tyngd i fortsättningen, gruppordförande Mirka Muukkonen?
– Vänsterförbundets röst hörs precis lika mycket som tidigare. Den här situationen är inte ny på något sätt och problemen har inte uppstått under den här pågående fullmäktigeperioden utan långt tidigare. Eftersom de här två under en lång tid så tydligt har haft sin egen stil, så har vår grupp också tidigare egentligen bestått av nio personer.
Kört sitt eget race redan länge
Enligt Muukkonen har varken VF:s fullmäktigegrupp eller de övriga partierna riktigt räknat med Sandelin och Yrttiaho, eftersom de har kört sitt eget race redan länge.
– Ingen har litat på att de överenskommelser som har gjorts håller när det gäller dem. Så i praktiken har vår fullmäktigegrupp också tidigare bestått av nio personer och inte av elva. Att de nu utestängs från gruppen är egentligen bara att formalisera situationen.
Muukkonen betonar att Vänsterförbundets fullmäktigegrupp var enig i sitt beslut att utestänga Sandelin och Yrttiaho. Hon säger att både de egentliga gruppmedlemmarna och de elva ersättarna räknas till gruppen.
Tjugo personer bakom beslutet
– Det är med andra ord tjugo personer som står bakom beslutet. Som gruppordförande ser jag att beslutet ändrar gruppdynamiken betydligt i vår grupp, så att vi nu kan föra en äkta diskussion, utan att någon direkt stämplas för sina åsikter eller får en utskällning, som det har varit.
Hon säger att de utestängda medlemmarna inte har kunnat samarbeta i gruppen, utan splittrat den och tärt på gruppens trovärdighet utåt sett, bland annat då de har kommit med egna initiativ till fullmäktige, som inte har förankrats i gruppen.
– Det handlar också om hur man bemöter andra i gruppen, oberoende av om de är medlemmar eller ersättare. Visst får man vara kritisk och det finns många kritiska röster i gruppen, men om man inte respekterar de beslut som gruppen gemensamt har fattat är det verkligen svårt att vara medlem i gruppen.
Inget lättvindigt beslut
Att två medlemmar utesluts är ovanligt och något som Vänsterförbundets grupp har övervägt noga.
– Det är inget som görs lättvindigt. Men det är vårt högsta beslutsfattande organ, det regionala partifullmäktige med omkring åttio medlemmar där olika lokalavdelningar är representerade, som har beslutat att Vänsterförbundet i Åbo ska vara med i borgmästaravtalet den här fullmäktigeperioden, säger hon.
Har fått ökat inflytande
Borgmästaravtalet har enligt Muukkonen, som har suttit i fullmäktige i två perioder tidigare, ökat Vänsterförbundets inflytande.
– Under min tid som politiker har vi nu fått vara med i beslutsfattandet på ett helt annat sätt än tidigare och redan i ett tidigt skede då linjerna dras upp. Vi har fått vår röst hörd på ett helt annat sätt än tidigare. Naturligtvis handlar det om kompromisser och det räcker inte för alla.
Nästan varje parti verkar ha sin egen ”Paavo Väyrynen”. Så ser
det i alla fall ut betraktat från en utomståendes perspektiv…..