Vändning i Varha: Dalsbruk får behålla sin närservicepunkt – ”Namninsamlingen lönade sig”
Dalsbruk får trots allt behålla sin närservicepunkt för hälsovård. Det beslöt välfärdsområdet Varhas styrelse på tisdagen när man behandlade planen för servicenätet 2024–2026.
– Det lönade sig att samla in 1 200 namn mot stängningen, konstaterar styrelseledamoten Nina Söderlund (VF) angående den kampanj som Dalsbruksbor ordnat mot stängningsplanerna.
LÄS OCKSÅ
Söderlund säger att servicepunkten ska fungera enligt samma hybridmodell som de i Iniö och Velkua, med personal som gör ganska många olika saker.
– Hur den förverkligas är en operativ sak, men huvudsaken är att det finns en punkt och en fastighet där olika saker kan ske.
Betyder det att den inte är så omfattande som man kanske hoppats?
– Nog finns där det viktigaste – sjukvårdare, och man kan ta laboratorieprov och så vidare. Service som inte finns där dagligen kan komma dit med jämna mellanrum, så som det varit i skärgården i många år. Barnrådgivning och terapi och annat kan komma dit när det behövs.
Söderlund beskriver förhandlingarna under mötet som rätt svåra, men de handlade också om mycket annat än Dalsbruk.

Styrelsen beslöt bland annat
- Att det erbjuds tjänster på serviceställen för social- och hälsotjänster som en enklare hybridmodell i Velkua, Iniö, Nousis, Pyhäranta och Dalsbruk.
- Att placera serviceställen för social- och hälsotjänster också i Alastaro, Kisko och Suomusjärvi.
- Att munhälsovården i Ihala i Reso inte dras in.
- Att avbildningen i Kimitoön upphör i höst, men en avbildningsoption tas med som en del av konkurrensutsättningen av den helhetsmässiga utkontrakteringen i Kimitoön. Avbildning fortsätter i Lundo, Somero, Nådendal och Pargas.
- Att det placeras ett serviceställe för gruppverksamhet inom rehabilitering hemma i S:t Karins och i Salo.
- Planen om servicenätet gäller tidsperioden 2024-2026
En sak som styrelsen nu satte på pränt var att Pargas hälsocentral är koordinerande enhet för den verksamhet som tidigare skett i ”område 4”, där Pargas, Kimitoön och det svenska Åbo ingår.
– När områdena försvinner är det viktigt att någon har hand om den svenska servicen. Det står nu skrivet att det är Pargas hälsocentral som har ett koordinerande ansvar.
Exakt vad det betyder i praktiken är dock ännu inte riktigt klart.
Färre unga får gratis preventivmedel
Styrelsen beslöt även att den övre åldersgränsen för gratis preventivmedel sänks från 25 till 20 år vid årsskiftet. 20–25-åringarna hamnar alltså utanför systemet.
Söderlund säger att SDP, VF och De gröna ville att den nämnd som ansvarar för frågan som skulle få bestämma om saken, och att det sedan blir en normal budgetfråga. Men de förlorade omröstningen i styrelsen.
Nina Söderlund tror dock att saken blir aktuell igen när budgeten behandlas senare i höst.
Antog att SFP hade inte någon representant på mötet, eftersom ÅU nämnde endast VF.
Hej, det ska inte ha blivit omröstning i den frågan.
Mvh, Jean Lindén, ÅU
Hur röstade SFP?
Så roligt med en riktig framgång, det som skulle vara omöjligt blev möjligt. Speciellt stort tack till Nina Söderlund och Niina Alho som drev frågan hårt i VARHAs styrelse.