Förflytta dig till innehållet

Valmet Automotive vill slippa bilbojorna och bryter ut batteritillverkningen till nytt bolag – ”Enorm potential utanför bilindustrin”

Jarkko Sairanen, styrelseordförande för Ioncor, presenterade det nya bolagets visioner på batterifabriken i Salo på tisdagen.

Valmet Automotives vill ruska av sig den begränsande stämpeln som underleverantör till bilbranschen. Batteritillverkningen har tagit fart sedan 2019 och nu vill man fokusera på att utveckla det segmentet i en mångsidigare riktning. På tisdagen avslöjade man att batteritillverkningen flyttar till det nygrundade bolaget Ioncor – The Battery Solutions Company.

– Det här är ett stort steg framåt. I stället för att vara en integrerad del av Valmet Automotive vill vi utveckla batteritillverkningen självständigt. Batterisystemen har enorm potential också utanför bilindustrin och vi vill fokusera på den tillväxten, säger Jarkko Sairanen som har gett upp sin ordförandepost i Valmet Automotive för att bli ordförande för Ioncor.

Kontorsbyggnader.Kristoffer Nöjd
Valmet Automotives batterifabrik, numera Ioncor, verkar i Nokias gamla fabrik i Salo.

Den största drivande kraften är klimatförändringen.

– Vi finländare har själva känt av den de senaste dagarna. Lösningen är att minska koldioxidutsläppen och sättet är elektrifiering. Vi ska vara med och elektrifiera energiomställningen med bättre batterilösningar. Vi vill bli en livstidspartner för kunder som ska göra den omställningen.

Namnet Ioncor anspelar på joner och kärna eller hjärta.

– Joner är batteriets hjärta och batteriet är hjärtat av fordon och maskiner, säger Sairanen.

Män i kostymer samtalar.Kristoffer Nöjd
Vd Roberts Abele i samtal med styrelseordförande Jarkko Sairanen och vice vd Ville Jaakonsalo.

Amerikanen Roberts Abele med lettiska rötter blir vd i det nya bolaget. 52-åringen har 30 års erfarenhet av att jobba för globala underleverantörer för bilindustrin. Han kommer närmast från bolaget Vitesco. Ville Jaakonsalo från Patria blir hans högra hand som vice vd. Hans uppgift kommer bland annat vara att omstrukturera ägarstrukturen. I dag äger Valmet 100 procent av Ioncor.

Abele talar om celler, moduler och batteripaketering. Ioncor ska vara en affärspartner från att behovet uppstår till att slutkunden får sin batteriprodukt levererad.

Batteri i produktionsrobot.Kristoffer Nöjd
Det här batteriet, fortfarande i produktionslinjen, ska sitta i en Mercedes.

Bilbranschen har varit den drivande kraften i batteritillverkningens tillväxt. Men flera biltillverkare har börjat tillverka sina egna batterier.

– Vi ser att tillväxten finns i att hjälpa andra segment med elektrifiering, säger Abele och nämner lastbilar och bussar och olika arbetsmaskiner inom till exempel bygg och jordbruk.

– Vi fokuserar vi mer på lastbilar och bussar än på bilar och mer på egna produkter än på skräddarsydda lösningar för en specifik kund. Vi ska ha en produktplattform som går att skala upp eller ned även för mindre volymer än personbilar. Men vi vänder inte bilindustrin ryggen, tvärtom. Att bygga en bil i Nystad som drivs av ett batteri tillverkat i Salo eller Nystad kan vara ganska attraktivt för kunder. Det här är ingen ovänlig separation.

Fabrik med produktionslinjer.Kristoffer Nöjd
I batterifabriken i Salo tillverkas för tillfället batterier till bland andra Volvo och Mercedes-Benz.

Batteritillverkningen startade 2018 i Nystad. År 2019 och hade man en bruttoförsäljning på 10 miljoner euro. År 2021 kom man upp i en försäljning på 300 miljoner tack vare batteritillverkning för bland annat Mercedes-Benz och Volvo. I fjol var bruttoförsäljningen 1,2 miljarder euro. Man har hittills levererat över 2 miljoner batterisystem.

Batteriverksamheten finns på sju orter i Finland och utomlands. På tre av orterna finns fabriker, bland annat i Salo och Nystad. Man har i dag 1 400 anställda av vilka cirka 1 000 är i Finland. av dem jobbar cirka 740 personer på batteritillverkningen i Salo, i Nokias gamla fabrik.

I Salo tillverkas cirka 500 000 batterier per år, bland annat batterier till Mercedes-bilars start- och stoppfunktion och till Volvos personbilar.

På fabriksgolvet finns 54 olika nationaliteter.

Ioncor kommer inte att ha något officiellt huvudkontor. Devisen är att alla orter är lika viktiga.

– Salo är en viktig del av verksamheten och den kommer att växa här. Vi är mycket glada och tacksamma över det arbete som gjorts här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter