Förflytta dig till innehållet

Välkommen till verkligheten, Marie Kondo!

kvinna med glasögon och randig topp

På en säng ligger ett enormt berg av klädesplagg.

Någon har rivit ut alla sina toppar och blusar ur klädskåpet.

Nu ska det en gång för alla städas och sorteras och sedan ska det stora lugnet infinna sig.

Du tar en svart topp med färgglatt tryck ur högen. Det är den från Madonnas turné en gång för mer än tio år sedan.

Du vänder och vrider på klädesplagget. Du frågar dig själv, så som du har blivit lärd: Ger den här mig glädje?

Du tänker efter.

Nja, det var den konserten på stadion i Helsingfors där du kände igen låtarna först i slutet, och då blev du tvungen att gå för att hinna med sista nattbussen till Åbo. Egentligen gillar du inte Madonna speciellt mycket. Varken då eller senare.

Så svaret är nja.

Enligt regelboken ska du alltså då göra dig av med det här plagget eftersom du bara ska behålla sådant som skänker dig glädje.

Det vet alla som har läst eller på annat sätt bekantat sig med den japanska städgurun Marie Kondos teser och läror för ett prylfritt liv och mer ordning i skåpen.

Det gäller inte bara kläder utan också allt från prydnadselefanter och kaffekoppar till barnens första skor eller medaljerna från familjens första hunds första utställning på sandplanen utanför den numera rivna lågstadieskolan.

Färre prylar, mindre oordning, mer livskvalitet.

Men någon knackar dig på axeln där du står vid ditt osorterade klädberg.

Det är den där som tror att det kanske kan finnas ren och skär ekonomi i just den här gamla turné-t-skjortan. Kanske den har ett värde för samlare. Om inte i dag så om ett par år, helt säkert.

Den åker in i skåpet igen. Längst ner. Ett sådant förfaringssätt får alla renläriga Marie Kondoanhängare att vrida sig i svåra plågor.

Hela den här proceduren har sammanlagt tagit uppskattningsvis ett par minuter. Kvar på sängen ligger ett berg av kläder kvar. Det blir många minuter om du ska diskutera så här länge med vart och ett av klädesplaggen.

Du suckar djupt. Tar följande plagg i handen och tittar på det. Ger det dig glädje? Osäkert. Just nu tänker du mest hur skönt det skulle vara med en mugg starkt kaffe och en promenad i solen.

Marie Kondo revolutionerade begreppet städning med sin Konmarimetod, som bygger på att sortera allt i några steg och några kategorier.

Det skulle bli ordning på torpet genom just ordning.

Konsumtionsglada runt om i världen som håller på att kvävas i sina egna prylberg har älskat henne och hennes försök att få ordning på oss, våra saker och därmed också på våra liv.

Också i Finland har Konmarimetoden fått stor spridning och alla medborgarinstitut och motsvarande med självaktning har genom åren hållit minst ens kurs med det här temat.

Så här beskrivs hennes bok ”Konsten att städa” på Blankabibliotekets webb: ”…Med kloka ord och entusiasm förklarar Marie Kondo hur vi skapar harmoni i våra liv genom att ta kontroll över de saker vi omger oss med…”

Otaliga är de, både i Åboland och Västnyland som har försökt följa hennes visdomar och genom att ställa tröjor på högkant i stället för att lägga dem i en trave på klädhyllan har försökt komma ett steg närmare nirvana.

Hennes organiseringsteser har också fått spridning via Netflix.

Konmarimetoden, som lanserades 2011, har gjort henne god för flera miljoner dollar. Hon har med andra ord skrattat hela vägen både till och från banken.

Och nu har hon fått barn, tre barn, och är aktuell med en ny bok med helt nya teser om hur man når harmoni i sitt liv.

Nu tycker hon nämligen inte längre att städning är så viktigt. Nu vill hon hellre umgås med sina barn!

Välkommen till verkligheten, Marie Kondo.

Många andra vill också hellre umgås med familjen eller med andra vänner och bekanta än städa sina garderober. Det är därför de är så överfulla.

Förmodligen kommer hennes nya filosofi också att få stor spridning runt om i världen. Hon har många fans sedan tidigare. Kanske blir det rentav en liten revolution också den här gången?

I en intervju för Washington Post, som nu citeras av andra medier över halva klotet, konstaterar hon att hennes hem numera är stökigt, men att det sätt hon använder sin tid på är rätt för henne just nu.

Grattis till en sådan insikt.

Det man kan stillsamt fråga sig är om det behövs någon med gurustatus som säger att det är roligare att umgås med dem man tycker om än att städa.

Måste det vara Marie Kondo som säger det för att det ska bli en global sanning? Eller kan vi tänka ut vad vi vill lägga vår tid på helt på egen hand, utan att någon gör stora pengar på det?

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter