Väljare som är i karantän eller känner sig krassliga kan rösta utomhus på valdagen
Den som är försatt i karantän eller som känner av sjukdomssymptom har rätt att rösta utomhus på den egentliga valdagen den 23 januari.
På väggen eller dörren till alla vallokaler ska det finnas ett telefonnummer för dem som vill göra så då välfärdsområdesvalet ordnas.
– När man ringer numret kommer funktionärer ut, så att man kan rösta på gården, säger Heini Huotarinen, konsultativ tjänsteman vid Justitieministeriet.
Huotarinen var en av de sakkunniga som på onsdagen deltog i en pressträff med journalister om hur hela valet ska gå till.
Möjligheten att rösta utomhus ska finnas vid alla vallokaler. Det här beror på att den som vill avge sin röst på den egentliga valdagen kan göra det endast vid den vallokal som har antecknats i anmälan om rösträtt.
Det är inte meningen att den som är försatt i karantän eller känner sig sjuk ska välja att rösta hemifrån. Det alternativet är för människor som inte kan ta sig till en vallokal.
– Hemmaröstning är inte den primära metoden om man är försatt i karantän eller känner sig sjuk, säger Huotarinen.
Inga intyg behövs
De praktiska arrangemangen kan variera något beroende på kommun, säger Huotarinen. I kommunalvalet hade flera vallokaler en funktionär som vid dörren höll koll på hur många som befann sig inomhus.
– Det kan alltså vid vissa vallokalers dörr finnas någon som man kan vända sig till då man vill rösta utomhus. Det är kommunerna som tillsammans med hälsomyndigheter planerar det hela.
Den som vill rösta utomhus ska identifiera sig på normalt sätt men behöver inget intyg på att hen har ordinerats karantän.
– Det hela utgår från att man ska kunna lita på folks ärlighet, säger Huotarinen.
Det är kommunernas uppgift att se till det finns en tillräcklig mängd valfunktionärer, också i det ifall någon av dem råkar insjukna.
– Kommunerna är väl förberedda på det här.
Förhandsrösta gärna
Det är möjligt att rösta utomhus också om man vaknar på valdagen och känner sig krasslig.
– Den som vaknar på valdagens morgon med symptom ska undvika närkontakter, använda sig av munskydd och be att få rösta utomhus, säger Dinah Arifulla, expert vid Institutet för hälsa och välfärd, THL.
Om man är osäker på hur allt borde gå till kan man också på valdagen ringa den lokala centralvalnämnden. Numret finns på den anmälan om rösträtt som har postats till alla röstberättigade.
– På grund av epidemiläget uppmanar jag förstås människor att förhandsrösta. Det här handlar inte bara om coronasmittan utan det finns ju också andra sjukdomar, som influensa och RS-viruset.
ÅU återkommer inför valdagen med mer detaljerad information om hur allt ordnas på lokal nivå.
Många unga får sms
I det här valet görs ett experiment att öka valdeltagandet bland unga.
Det här kommer att ske med ett sms som påminner dem om valet
Sms skickas till personer som inte fyllt 29, men inte till precis alla, utan till en relativt sett lika stor andel unga i olika delar av landet
Motsvarande val-sms har testats och gett goda erfarenheter i andra länder, bland annat Norge.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.