Förflytta dig till innehållet

Valforskare tror att stark Åbokandidat kan ha chans att bli invald

Sandra Bergqvist kan av vissa ses som en representant för främst Pargas och skärgården och hon har endast suttit en period i riksdagen. Därför finns det goda förutsättningar för en stark kandidat från Åbo eller Kimitoön att utmana henne och att det blir en verklig kamp om mandatet.

KvinnaArkiv/Sören Jonsson
Åsa von Schoultz.

Det säger Åsa von Schoultz som är professor i statskunskap vid Helsingfors universitet. Hon säger att det i allmänhet har gått bra då SFP har gått till val på egen lista. Det gjorde det också i förra valet då SFP behöll sitt mandat och Sandra Bergqvist blev invald.

Då var konkurrensen stenhård och det var en kamp på kniven mellan Bergqvist och Barbara Heinonen. Nu är läget ett annat.

– Det stämmer att den sittande riksdagsledamoten alltid har en fördel, men helt säkert är det inte att den blir invald på nytt. Den regionala förankringen är jätteviktig i ett val och man kan tänka sig att en Åbobo inte vill rösta på en skärgårdskandidat utan hellre på någon som representerar centrum. Hittar SFP en sådan kandidat som för en stark kampanj finns det utrymme att ta upp kampen med Bergqvist.

Jag har profilerat mig i frågor som handlar om ungas välmående, tillväxt och näringsliv.

Anna-Karin Tötterman

En potentiell kandidat är Anna-Karin Tötterman, ordförande i SFP i Åbo. Hon säger att hon inte har bestämt sig ännu, men att hon har fått önskemål från fältet att hon skulle ställa upp.

– Jag har profilerat mig i frågor som handlar om ungas välmående, tillväxt och näringsliv. Från fältet finns det en efterfrågan på en kandidat som driver dessa frågor och som dessutom är tvåbarnsmamma mitt i livet.

Bergqvist kommer ju från Nagu och du från Åbo. Hur ser du på det här med stad kontra landsbygd?

– Det är klart att som Åbobo ligger Åbofrågorna mig nära hjärtat. Men riksdagsledamoten representerar hela Egentliga Finland och man måste beakta alla frågor som är viktiga för regionen.

Vad tycker du om att det blev egen lista?

– Det var det bästa för SFP. Den mobiliserar och väcker intresse bland väljarna som har flera kandidater att välja mellan, samtidigt som flera kandidater får möjlighet att profilera sig.

En kvinna står på en gågataArkiv/Kim Lund
Cecilia Achrén ställer inte upp.

Jag ringer också upp kretsstyrelseordförande Cecilia Achrén och frågar om hon tänker ställa upp.

– Det är inte aktuellt. Jag bär nu ansvaret som ordförande och jobbar för att vi ska göra ett gott val.

Hur svårt tror du det blir att engagera 16 kandidater som utmanar Sandra Bergqvist?

– Jag vet att det redan finns sådana som är intresserade. Det finns en hel del nya namn och vi kommer inte att ha några problem med att få ihop 17 namn.

Egen lista ger fler valmöjligheter

von Schoultz tror att den egna listan kan gynna SFP, i alla fall på lång sikt. Det kan aktivera medlemmarna och generellt har man fått flera röster än i ett valförbund. Har man en mångsidig kandidatlista får också väljarna flera möjligheter att hitta just den kandidat som representerar ens värderingar och tankesätt.

I ett valförbund finns det endast två eller tre kandidater varav alla utom en i praktiken är chanslösa. Om ingen av kandidaterna tilltalar väljarna kanske man då ger sin röst till ett helt annat parti, säger von Schoultz.

– Om huvudkandidaten är Sandra Bergqvist och man inte vill rösta på henne utan på någon av de andra kandidaterna ger man sin röst till det parti som man är i valförbund med, sådan är valmatematiken.

– Därför behöver SFP inte alls vara missnöjt med att det blir en egen lista, säger von Schoultz.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter