Förflytta dig till innehållet

Välfärdsområdets verkan oroar både invånare och personal i Hangö: ”Alla är frustrerade”

Kristoffer Nöjd
Folk samlade i festsal.
Flera intresserade åhörare hade tagit sig till stadshusets foajé i Hangö för att höra Henrik Wickström och Torbjörn Ekholm tala om välfärdsområdet.

Övergången till välfärdsområdet har skapat en del oro på fältet i Västnyland. Det fick riksdagsledamot Henrik Wickström (SFP) ta del av på ett invånarmöte i Hangö där han var för att tala om välfärdsområdets servicestrategi.

– Servicestrategin har väckt en del diskussion i Västnyland, konstaterar Wickström inledningsvis.

Wickström är ledamot i styrelsen för Västra Nylands välfärdsområde.

Över 200 sidor lång strategi

Servicestrategin är ett över 200 sidor långt lagstadgat dokument som berättar hur social- och hälsovårdstjänsterna och räddningstjänsterna ska ordnas. Välfärdsområdets allmänna strategi, lagen och ekonomin skapar ramarna för servicestrategin.

Strategins förankring bland invånarna är ändå i svagaste laget. Inför strategiarbetet gjordes en invånarenkät men den besvarades av bara drygt 1 000 av områdets 500 000 invånare.

– Det gör det svårt att tillämpa svaren för enkäten i strategiarbetet, konstaterar Wickström.

Man i kavaj.Kristoffer Nöjd
Henrik Wickström uppmanar invånare att dela med sig av sina åsikter och farhågor om välfärdsområdet till lokala beslutsfattare.

Välfärdsområdet hade ett underskott på 70 miljoner euro från början. Underskottet har nu vuxit till över 80 miljoner euro. Enligt Wickström beror det bland annat på startkostnader och överraskningar. Dessutom har servicebehovet vuxit.

Den stora farhågan bland invånarna har varit att man förlorar närservicen inom vården, i praktiken sina hälsostationer. Så också i Hangö.

Inga beslut fattade

Wickström påpekar att man inte har fattat några beslut om att stänga hälsovårdsstationer inom ramarna för servicestrategin. Enligt Wickström är detta ett missförstånd. I servicestrategin presenteras tre alternativ för framtiden: En fortsättning som i dagsläget, dagsläget med beaktande av framtiden alternativt att man grundar stora hälsovårdsenheter på de mest tätbefolkade ställena.

Det är den tredje visionen med stora enheter i bland annat Ekenäs, Kyrkslätt och Lojo som skapat oro.

– Vi ska ta oron på allvar. Nu måste vi politiker fundera på hur vi reagerar. Konkreta beslut tas nästa år utgående från de diskussioner vi för nu.

Wickström tycker själv att befolkningstäthet är fel utgångspunkt.

– Servicebehovet ökar ju längre bort från Esbo man kommer. Så desto mer behövs tjänsterna. Man måste också beakta avstånd, språk, ekonomi och städernas livskraft. Man räddar inte välfärdsområdets ekonomi genom att stänga små enheter. Hälsovårdsstationerna utgör en kostnad på 80 miljoner i en budget på 1 miljard euro.

Får inte finnas tolkningsmån

På invånarmötet uttryckte flera personer sin oro över servicestrategin. Äldrerådets ordförande Stig Sundberg liknar strategin vid bankvärldens strategier där man stänger små lokala kontor.

– Vi försöker få bort den mest radikala skrivelsen i strategin. Servicestrategins formuleringar är för vaga just nu. Om det finns ett vakuum utnyttjar tjänsteinnehavarna det. Det får inte finnas utrymme för tolkning, säger Wickström.

Men också byråkratin och osmidigheten i välfärdsområdets verksamhet och organisation togs upp.

Jag är orolig för eleverna som inte längre får den service de är vana vid på små orter

Skolhälsovårdaren Susann Blomqvist-Söderlings arbetsuppgifter har förändrats. Skolhälsovården ska inte längre sköta sjukvård i den bemärkelsen att en elev till exempel skadat sig kvällen innan på en fotbollsträning och vill visa upp sig för skolhälsovårdaren följande dag.
– Jag är orolig för eleverna som inte längre får den service de är vana vid på små orter, säger Blomqvist-Söderling.
– Det känns som en verklig oreda. Motivationen höjs inte av oredan och alla man pratar med funderar på att byta jobb. Det är ledsamt att det blivit så här.

Två kvinnor i festsal.Kristoffer Nöjd
Camilla Lindberg och Hanna Österlund sörjer att det inte finns plats i välfärdsområdet för den förebyggande vård för äldre som de hade byggt upp i Hangö under flera års tid.

– I strategin står det att man ska satsa på förebyggande vård. Ändå har man kört ner just den förebyggande verksamheten i Hangö, säger Hanna Österlund .

Österlund var tidigare fysioterapeut i Hangö och startade upp många uppskattade förebyggande projekt för äldre.

Nu finns hennes tjänst finns inte längre utan sköts som en ny tjänst med en innehavare som har ansvar för flera kommuner.

– Mycket av det remissfria lågtröskelarbete som vi byggde upp i tio års tid har gått förlorat. Det tär på motivationen. Alla är frustrerade. Vi har redan personalbrist. Därför är det ledsamt om personalen inte mår bra och vill sluta.

Österlund är numera välfärdskoordinator i Hangö. Hon jobbar med främjandet av hälsa och välfärd inom kommunens egna sektorer men också mycket med samarbetet med välfärdsområdet.

– Förutom en åldrande befolkning mår ungdomarna dåligt och det finns brister i elevvården. Välfärdsområdet är i startgroparna och det ekonomiska utgångsläget har varit svårt. Det finns bra målsättningar men någon måste förverkliga dem i praktiken också.

Camilla Lindberg har tidigare jobbat ihop med Österlund som hälsovårdare och minnesskötare. Nu är hon enbart minnesskötare.

– Tidigare hade vi så gott som daglig kontakt med äldre per telefon. Vi skickade regelbundet kallelse till hälsogranskningar för 70–75-åringar. På det sättet kunde vi upptäcka allvarliga sjukdomar i tid, säger Lindberg.

På mitt första fullmäktigemöte sades det att man inte ska tänka på sin hemkommun utan på helheten. Men jag har svårt att inte tänka på Hangö.

Torbjörn Ekholm

Wickström är medveten om att det finns ett missnöje bland vårdpersonalen, speciellt i Västnyland.

– Det tyder på att någonting är fel. Kritiken är inte lika hård i till exempel Österbotten.

Wickström säger att problemet med en stor organisation är att det blir för rätlinjigt, det förekommer ett slags tunnelseende, som gör att det inte finns plats för till exempel särlösningar som fungerat i de små kommunerna.

Wickström budskap till Hangöborna var att föra sina åsikter och farhågor vidare till beslutsfattarna.

Den lokala SFP:aren Torbjörn Ekholm är en av 79 ledamöter i välfärdsområdets fullmäktige. Av dem kommer 47 från Esbo.

– Också välfärdsområdets tjänstemän är väldigt Esbocentrerade. På mitt första fullmäktigemöte sades det att man inte ska tänka på sin hemkommun utan på helheten. Men jag har svårt att inte tänka på Hangö. Vi utgör en liten del av välfärdsområdet och vi har ett geografiskt utsatt läge. Det är viktigt att vi påverkar via våra egna politiska grupper.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter