Förflytta dig till innehållet

Valet av tandläkarboss väcker debatt i Pargas

Arkiv

Arkiv

Tandvård. I Pargas tandvårdscentral jobbar totalt drygt 20 personer. Att besätta chefsjobbet blev en utdragen process. ÅU-foto


Två personer sökte jobbet som ledande tandläkare i Pargas när det lediganslogs senaste höst.
Den ena jobbade vid första ansökningsomgången i staden, men har senare sagt upp sig. Nu jobbar hon i stället både privat och vid ÅUCS, vilket hon bland annat berättat om med en annons i Pargas Kungörelser. Pargasborna – åtminstone de som anlitar kommunal tandvård – har därför inte haft svårt att dra slutsatser om att det är turbulenta tider vid tandvårdscentralen.
Den andra sökande är nu tf ledande tandläkare, trots att nämnden beslöt att inte besätta tjänsten. Det här har väckt en del diskussioner i staden.
Social- och hälsovårdsdirektören Paula Sundqvist ber att få ÅU:s frågor skriftligen. Vi återger korrespondensen.
Var båda sökande formellt behöriga?
– Båda var specialtandläkare, svarar Paula Sundqvist.
I behörighetsvillkoren (i protokollen från social- och hälsovårdsnämnden) står det att kraven är att ledande tandläkaren har behörighet som legitimerad tandläkare i Finland samt god förmåga att i tal och skrift använda svenska och finska språken.
Att staden, ett företag eller en organisation inte väljer den som redan jobbar i organisationen, även om den är formellt behörig, är inte ovanligt. Man kan av olika orsaker uttryckligen vilja ha någon utifrån.
Om den tf ledande tandläkaren i Pargas är behörig – varför valdes han då inte av nämnden?
– Eftersom tjänsten sökts av endast två beslutade nämnden först förlänga ansökningstiden och de tidigare ansökningarna togs i beaktande. Inga nya ansökningar lämnades in. Eftersom situationen inte hade förändrats och eftersom det krävs ett mångsidigt kunnande för att kunna sköta tjänsten framgångsrikt, var det ändamålsenligt att lämna tjänsten obesatt och ledigförklara den på nytt inom ett år, skriver Sundqvist i sitt svar.
Det var alltså det nämnden beslöt den 14 december. Att tjänsten lämnas obesatt och ledigförklaras på nytt om ett år. Men i januari anställs Tommy Sjöholm tf ledande tandläkare.
Valet av honom finns inte i protokollen från social- och hälsovården, varken som ett nämnd- eller tjänstemannabeslut, varken före eller efter årsskiftet. När och var har valet av Sjöholm protokollförts?
– Enligt förvaltningsstadgan kan avdelningschefen besluta om anställande av visstidsanställda för högst två år med stadsdirektörens godkännande. Mitt beslut finns inte på nämndens lista utan är ett anställningsbeslut som finns i stadens Dynasty-program. Han är anställd på ett år.
Har det påverkat processen på något sätt att personalen vid tandvårdscentralen hade gjort en skrivelse där de understödde den andra sökande?
– Det bidrog till att processen drog ut på tiden. Skulle jag ta en sådan skrivelse eller inte till nämnden, jag funderade på om det kunde bli formfel i ansökningsprocessen om jag gjorde det, säger Sundqvist.
Nämnden fick ta del av skrivelsen, bekräftar nämndens ordförande Merja Fredriksson, men skrivelsen är inte omnämnd i protokollen. Att personalens åsikt inte påverkar valet av chef är dock kutym både i det kommunala och privata.
Fredriksson bekräftar också att nämnden blev införstådd med att om tjänsten lämnas obesatt måste någon tillförordnad väljas, eftersom jobbet måste skötas.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter