Valet av kommunikationschef i Pargas: Stadsdirektören hade en favorit som inte gillades av alla i styrelsen

Måndagen den 20 september höll Pargas stadsstyrelse ett informellt möte. Vid mötet presenterade stadens intervjugrupp de tre sökande som var kvar och tävlade om posten som kommunaktionschef och gick igenom deras kvalifikationer. De tre var Jesper Alm, Hanna Guseff och Mona Lehtonen.
Efter mötet skulle ett formellt förslag på vem som är bäst lämpad för tjänsten göras, och det officiella valet skulle ha gjorts vid stadsstyrelsens möte i måndags. Eftersom mötet var informellt lades inget offentligt protokoll ut på stadens webbsida. Därför är det svårt att veta exakt hur diskussionerna fördes och vad som sist och slutligen ledde till att rekryteringsprocessen avbröts en vecka senare.
Klart är i alla fall att Hanna Guseff var stadsdirektör Patrik Nygréns, personalchef Peter Lindroos och Thomas Eklunds favorit. Det bekräftar två av varandra oberoende källor för ÅU.
Förslaget tilltalade inte alla styrelsemedlemmar, bland andra styrelseordförande Gunilla Granberg (SFP) var av annan åsikt och hon fick stöd av några andra ledamöter.
– Jag tror det handlar om personkemi, säger en källa.
Personfrågan diskuterades länge och ingående. Det visade sig att styrelsen inte kunde enas om vem som lämpade sig bäst för tjänsten, men något konkret motförslag till Guseff gavs inte.
”Olyckligt med så snopet slut”
I stället ifrågasatte man den förra styrelsens beslut att överhuvudtaget anställa en kommunikationschef. Bland andra styrelseordförande Granberg sade till ÅU på tisdagen att det var olyckligt att rekryteringen var förra periodens stadsstyrelses process, där den skapat kriterierna innan beslutet om vårdreformen hade klubbats igenom.
Men eftersom processen var i gång måste den avslutas, även om läget inte var optimalt för den nya styrelsen.
– Det var olyckligt för de sökande att ärendet fick ett så här snopet slut, säger en ledamot till ÅU.
Samtidigt som den sittande styrelsen delvis lägger skulden för misslyckandet på sin föregångare visar det sig att frågan inte var alldeles enkel för den heller. Det fanns röster som tyckte att det hade varit bättre att skynda långsamt. Men någon omröstning blev det inte trots en del knorr i rummet.
Ledigförklarandet av kommunikationschefstjänsten var alltså inte alls så enhälligt som man kanske kunde tro. Tidigare styrelsemedlemmen Nina Söderlund, VF, säger att det fördes många diskussioner och flera ledamöter tyckte man borde ha talat mera.
– Flera av oss ansåg att man borde ha diskuterat både förvaltningschefstjänsten och andra chefstjänster noggrannare innan man ledigförklarade dem.
Styrelsens budskap på mötet den 20 september var så starkt att Nygrén insåg att han aldrig skulle lyckas driva igenom sitt förslag. I stället för att låta chefsvalet avgöras genom omröstning föreslog han i måndags i stället att rekryteringsprocessen avbryts. Förslaget godkändes enhälligt av styrelsen i måndags.
Kim Lund/Mikael Heinrichs
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.