Våldet i de ungas liv har ökat på grund av coronan – skyddade boenden har öppet under påsken


Många unga känner sig otrygga i sina hem under coronavåren. Foto: Catariina Salo/SPT
Den exceptionella situationen i samhället har lett till att många föreningar och institutioner har varit tvungna att stänga sin verksamhet. Åtgärderna för att förhindra smittspridningen av coronaviruset har isolerat både unga och gamla.
— De senaste veckorna har vi fått in allt fler fall som handlat om våld i familjer och parförhållanden.
Ärligt talat-chatten utvidgade sina öppettider när skolorna stängde och är nu öppen varje vardag. Tre gånger i veckan finns det en psykolog på plats.
— Vi stöder och lyssnar i stunden. Vid våldsfall hänvisar vi också till andra tjänster, till exempel Brottsofferjouren, där det finns svenskspråkiga sakkunniga, säger Mannil.

Unginfos Louise Mannil säger att man fått in mer frågor än normalt om våld i hemmet sedan undantagstillståndet steg i kraft och skolorna stängde. Foto: Fredrik Enges/SPT
Steget att söka hjälp kan vara stort och därför är digitala alternativ, som chattar, kanske det enda som unga i behov av stöd vågar ta till.
Den klara ökningen av våldsrelaterade fall beror med stor sannolikhet på regeringens åtgärder för att förhindra spridningen av coronaviruset. När skolor och hobbyverksamheter stänger och många föräldrar jobbar på distans, finns det ingenstans att komma undan ett våldsamt hem.
— Du är inom samma väggar hela tiden och frustrationen ökar. I många fall har våldet troligen förkommit tidigare, men det har ökat i och med den nya situationen, säger Mannil.
Mer svenskspråkig verksamhet behövs
Mannil önskar att det skulle finnas mer svenskspråkig stödverksamhet också på helgerna, men det finns inte resurser. Ärligt talat-chatten är öppen på långfredagen och annandag påsk, men under påskafton och påskdagen kan det vara svårare att prata med någon på svenska.
Finlands Röda Kors svarar på de ungas hjälpbehov genom att hålla den tillfälliga inkvarteringen öppen under påsken. Där kan unga få en trygg sovplats.
— Konflikterna i familjerna kan tillspetsas då man tillbringar mycket tid hemma på grund av begränsningarna. Också de bostadslösa ungdomarnas situation är tuff i coronaläget. Det är viktigt att ungdomarna och familjerna får hjälp snabbt och enkelt i den speciellt svåra situationen, säger Leena Suurpää, chef för Röda Korsets verksamhet De ungas skyddshus i ett pressmeddelande.
Finlands Röda Kors har så kallade skyddade boenden för unga i Esbo, Helsingfors, Tammerfors, Åbo och Vanda. Boendet i Åbo har öppet dygnet runt under hela påsken och de övriga är öppna enligt normala öppettider.
Vid Österbottens skyddshem säger verksamhetsledare Mika Lindén att ungdomar som behöver akut hjälp kan komma till dem.
— Om man är minderårig är det bra att ringa socialjouren först, säger Lindén.
Boendet i Österbottens är öppet dygnet runt, även under påsken.
Stöd för unga under coronan
Ärligt talat-chatten är öppen på långfredagen mellan klockan 10 och 13 och på annandag påsk mellan klockan 19 och 22, då även en psykolog finns på plats.
Barnavårdsföreningens chatt är öppen varje vardag under eftermiddagarna. Mera information om tiderna finns på Barnavårdsförenigens webbplats.
Sekasin-chatten , som fungerar på finska, är öppen på vardagar klockan 9–24 och under helger klockan 15–24.
Brottsofferjouren betjänar på svenska mån-fre klockan 12–14 och på finska mån–fre klockan 9–20 på telefonnummer 116 006.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.