Valdebatt på Kåren: Slopa företagsstöd, höj skatter för förmögna som Juha Sipilä och betrakta invandringen som ett hot


Från vänster: Oskar Hätinen, Centern, Jaakko Lindfors, Vänsterförbundet, Calle Wikman, SFP, Liina Isto, Sannfinländarna, Kyösti Kurvinen, SDP, Saara Ilvessalo, De gröna. Moderator var Ina Laakso. Foto: Dan Lolax
– Vi förväntar oss en valdebatt om frågor som rör studielivet och unga människor, säger Jonne Julin och Valtteri Satomaa, studerande på ämnet samhällsvetenskap vid Åbo Akademi, när de bänkar sig i stolsraderna på Kåren på tisdag kväll.
– Satsningen på utbildningen och universiteten intresserar, säger Satomaa. Det blir spännande att se vad den nya regeringen gör i den frågan.
I slutändan är studieliv, utbildning och universitet bara några i raden av frågor som avgör på vilka kandidater Julin och Satomaa sätter sina röster.
Inför valdebatten på Kåren står valet för dem båda mellan två partier.

Studerande Jonne Julin (t.v.)och Valtteri Satomaa.
Julin tror inte att debatten har någon avgörande inverkan på hans slutliga val men Ina Laakso, studentkårens styrelseordförande och kvällens moderator, utlovar trots allt knepiga frågor för deltagarna i valdebatten.
Studentrörelsernas gemensamma kampanj – ”Utbildning perkele” – slår an tonläget.
Debatten kretsar kring utbildning, studerandes uppehälle och miljöfrågor.
Laakso vill ha konkreta svar av kandidaterna: om finansieringen av utbildningen ska höjas – vilket alla i panelen tycker – varifrån tas då pengarna?
De grönas Saara Ilvessalo säger att det finns pengar att hämta i de företagsstöd som staten beviljar, speciellt de som går till verksamhet som har en negativ inverkan på miljön.
– Att ta bort de stöden är att satsa på utbildningen och klimatet samtidigt.

Valdebatten lockade studerande, som också ställde frågor om bland annat kärnkraft och läroavtal.
Kyösti Kurvinen, SDP, ser satsningen på utbildningen som oproblematisk eftersom det är en investering som ger avkastning längre fram. Därmed behöver man inte oroa sig varifrån pengarna tas.
Sannfinländaren Liina Isto säger att det finns tre miljarder euro att hämta från en skärpt invandringspolitik.
– Men också genom att förbättra sysselsättningen får vi mera resurser. Om sysselsättningsgraden höjs med en procent får man ytterligare en miljard.
Calle Wikman, SFP, är inne på samma sysselsättningsspår och lyfter fram att partiet har målet att höja sysselsättningsgraden till 75 procent.
– Det skulle ge ytterligare tre miljarder euro.
Centerns Hättinen enda regeringsrepresentant
Jaakko Lindfors från Vänsterförbundet säger att det är dags att förmögna personer som statsminister Juha Sipilä deltar i samhällstalkot.
Förutom att slopa miljöskadliga företagsstöd vill Lindfors parti ha en helt ny skala för förvärvs- och kapitalinkomster, och en reform av förmögenhetsskatten.
Oskar Hätinen från Centern, och den enda som representerar ett regeringsparti i valdebatten, tycker inte att förmögna personer, som bidrar till samhället, ska straffas.
Hätinen vill se fler aktiverande åtgärder i arbetslivet och kan tänka sig att skära i stödet till stora företag. Små och medelstora företag behöver trots allt stödet, säger Hätinen.
Populism är ett hot vid sidan av klimatförändringen
Under kvällen är det Hätinen som får mest kritik av de andra panellisterna. Hätinen representerar trots allt ett parti som skurit kraftigt i undervisningen, trots löften om det motsatta inför valet 2015.
Men också andra ger och tar slängar. På frågan om vilket det största hotet just nu är säger Calle Wikman att förutom klimatförändringen är det populismen, med sitt löfte om enkla lösningar, som oroar.
SDP:s Kurvinen är mera rakt på Sannfinländarna i sin kritik. De utnyttjar klyftorna i samhället för att få stöd för sin politik, säger Kurvinen.
Sannfinländarnas Liina Isto listar å sin sida Ryssland, produktionsrelationen – alltså Finlands självförsörjning – och invandringen som de stora hoten.
I övrigt finns det mycket som förenar riksdagskandidaterna. Samtliga understryker vikten av snabb tillgång till psykiatrisk vård för studerande, och alla vill ha en andra stadiets utbildning som på riktigt är avgiftsfri.
Kärnkraft var en publikfråga
När publiken ställer frågor handlar det om läroavtal, social- och hälsovårdstjänster och kärnkraft.
Som svar på den sista är ingen kandidat beredd att stoppa energiproduktionen i de nuvarande kärnkraftverken, men bara SFP:s Centerns och Sannfinländarnas kandidater ser energiformen som en klar framtidsinvestering.
När ÅU möter upp med studerande Jonne Julin och Valtteri Satomaa efter debatten tycker båda att De grönas Saara Ilvessalo och Centerns Oskar Hätinen gjorde bäst ifrån sig.
Julin uppskattar att studerandes socialskydd diskuterades som del av den stundande socialskyddsreformen – som kan komma att inkludera en basinkomst – men ingendera kan fatta några definitiva beslut utgående från tisdagskvällens debatt.
– Alla partier var ju inte representerade, konstaterar Satomaa.
Korrigering 20.3 kl 13.40: Jonne Julins namn korrigerades. I en tidigare version stod det felaktigt Janne Julin.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.