Våld mot kvinnor ska bekämpas i samarbete mellan myndigheter och organisationer – hedersrelaterat och digitalt våld nya teman

Genom en stor satsning på förebyggande arbete ska man nu möta många av de rekommendationer som den europeiska expertgruppen som övervakar Istanbulkonventionen tilldelat Finland.
Så sent som 2019 förespråkade gruppen att Finland måste ta itu med de höga siffrorna gällande våldtäktsfall och våld mot kvinnor i nära relationer som faller utanför det straffrättsliga systemet.
Expertgruppen rekommenderade också mer utbildning för dem som i jobbet kommer i kontakt med kvinnor som blivit utsatta för våld. Det inkluderar bland annat poliser och personal inom rättsväsendet.
— Det här är ett av regeringens viktigaste initiativ för perioden, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).
Den nationella brottsofferundersökningen från 2018 visar att var tionde kvinna har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld under det senaste året.
Samma undersökning visar att fem procent av kvinnorna har utsatts för våld av sin nuvarande eller tidigare partner. Det har också konstaterats att 30 procent av de finländska kvinnorna i något skede av sitt liv blivit utsatta för våld i en parrelation.
Nya områden får synlighet
Programmet för bekämpning av våld mot kvinnor, som presenterades på torsdagen, innehåller 32 åtgärder som ska genomföras fram till sommaren 2023. Några av de konkreta åtgärderna omfattar utbildning för myndigheter och andra experter, arbete bland kvinnliga fångar och utredningar för att ta reda på om och hur man skulle ha kunnat förhindra att kvinnor dödas av någon de har en nära relation till.
Den förvaltningsövergripande arbetsgruppen som tagit fram programmet har valt att belysa två helt nya områden när det gäller våld mot kvinnor.
Det hedersrelaterade våldet ska uppmärksammas redan i skolorna: ett material som kan hjälpa professionella inom elevhälsan att känna igen hedersrelaterat våld ska tas fram.
Det digitala våldet mot kvinnor får också uppmärksamhet i det nya våldsbekämpningsprogrammet.
— Coronakrisen har flyttat våra liv ännu mera till nätet. Förebyggande av det digitala våldet mot kvinnor visar sig vara ännu viktigare nu än vad vi kunde ana i våras när vi började jobba med programmet, säger Henriksson.
Under programmets gång kommer flera kampanjer att förverkligas, bland annat ska man lyfta den passiva åskådarens ansvar. Kampanjen vill ge alla medborgare ett ansvar genom att synliggöra olika sätt för en iakttagare att ingripa när hen upptäcker situationer där sexuellt våld eller trakasserier pågår.
I en annan kampanj vill arbetsgruppen uppmärksamma den problematiska kvinnobild som finns i många dataspel.
— Det måste finnas en dialog med spelbolagen, de måste tänka på vilken roll de har. Kvinnobilden är verkligen skev i vissa av spelen, säger Henriksson.
Arbetsgruppens ordförande Elina Ruuskanen säger att det är ett av projekten som ska förverkligas tillsammans med organisationer på fältet.
— Vi vill ta reda på vilka mekanismer som står i vägen för en jämställd spelvärld. Det finns många spel där det uttryckligen förekommer våld mot kvinnor.
Ett brett samarbete
Programmet för bekämpning av våld mot kvinnor leds av en arbetsgrupp bestående av bland annat tjänstemän från flera ministerier, experter från Institutet för hälsa och välfärd, polisstyrelsen och från Kvinnoorganisationernas centralförbund.
Ruuskanen betonar vikten av att ha organisationer med i både det förberedande arbetet och i utförandet av projekten.
— Organisationerna har väldigt mycket kunskap och information.
På torsdagen blev det också möjligt att ansöka om de statsunderstöd som har öronmärkts för programmet.
Staten kommer årligen att dela ut 400 000 euro till organisationer som jobbar med bekämpande av våld mot kvinnor.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.