Våld i nära relationer ökar – skyddshemmet i Åbo har varit fullt flera gånger i år

Statistiken talar sitt dystra språk: Finland är ett våldsamt samhälle för kvinnor och våldet mot kvinnor ökar.
Var tredje kvinna har utsatts för fysiskt våld av sin partner och mer än hälften har utsatts för fysiskt våld, sexuellt våld eller hot om våld under sin livstid.
I Egentliga Finlands välfärdsområde rapporteras fler fall av våld mot kvinnor än i Finland i genomsnitt. Maarit Kangas, som arbetar med öppenvård av förövare och offer för våld i nära relationer på Lähisuhdeväkivaltatyö Pilari i Åbo, tror ändå inte att statistiken nödvändigtvis beror på att våld mot kvinnor skulle vara mera allmänt i Egentliga Finland.
Det är också möjligt att våldsoffer i området oftare gör en brottsanmälan än offer i andra delar av landet.
– Statistiken är toppen av isberget. Bara en liten del av kvinnor som utsätts för våld gör en brottsanmälan, tröskeln är så hög, men alla som söker sig till oss får information om hur man gör en anmälan. Det betyder att största delen av våldet mot kvinnor är osynligt och att det inte syns i statistiken.

Skyddshemmet och öppenvården för våldsoffer arbetar med maximal kapacitet i Åbo.
– Vi har redan haft fullt på skyddshemmet flera gånger än sammanlagt ifjol. När vi inte kan ta emot kvinnor och barn som utsätts för våld ordnar vi en plats för dem på skyddshem i Tavastehus eller Raseborg för det finns inga andra skyddshem i Egentliga Finland, säger Marika Vuoristo som arbetar på skyddshemmet i Åbo.
Mera resurser behövs för att stödja offer för könsrelaterat våld men det minskar inte våldet.
– Vi behöver också mera resurser för att rehabilitera våldsamma män, säger Maarit Kangas.
Kangas berättar att män som är våldsamma mot kvinnor i dagens läge själva måste inse att de behöver hjälp.
– Efter en våldshandling kan det hända att förövarna förstår att de behöver hjälp. Då måste de erbjudas hjälpen genast. De flesta förövarna som söker sig till oss vill verkligen ändra på sitt handlingsmönster. De flesta människorna vill inte vara våldsamma. Det kan finnas många orsaker till våldet men en orsak kan vara att förövarna har lämnats ensamma och att de inte har känt sig accepterade som barn. Ofta följer de ett inlärt handlingsmönster och kan inte ändra på det utan hjälp, säger Maarit Kangas.
Barn som ser en förälder misshandlas utsätts också för våld.
– Barnen traumatiseras lika mycket som om de själva skulle ha blivit misshandlade. Om de här barnen inte får utbildning i vad som är acceptabelt beteende någon annanstans än från hemmet blir våld i relationer en normal handlingsmodell för dem, säger Maarit Kangas.
Inom EU är Finland det land där det förekommer näst mest våld mot kvinnor.
Former av våld mot kvinnor:
- Psykiskt våld
- Fysiskt våld
- Sexuellt våld
- Digitalt våld
- Förföljelse
- Människohandel med sexuellt syfte
- Tvångsäktenskap
- Könsstympning
- Hedersrelaterat våld
Varför utsätts kvinnor så ofta för våld i Finland?
– Brottsstatistiken med rapporterade fall av våldtäkter och fysiskt våld är toppen av en pyramid, säger Pia Puu Oksanen från Amnesty.
Våld mot kvinnor är diskriminering på basen av kön. Diskrimineringen har långa anor och den genomsyrar vår kultur och vårt samhälle.
– På botten av pyramiden har vi en kultur där kvinnor värderas lägre än männen och där stereotypa könsroller påverkar hur kvinnor blir bemötta. Vi lever i ett samhälle där kvinnor förminskas och åsidosätts, och där unga flickor ofta utsätts för sexuella trakasserier till exempel i form av sexuellt laddade kommentarer av vuxna män, säger Pia Puu Oksanen.

För att våldet mot kvinnor ska minska behöver vi se att våldet är ett jämlikhetsproblem som berör alla samhällsklasser. Olika former av våld behöver åtgärdas och kännas igen i lagstiftningen.
– Det finns ingen lag som ger kommunen och staten en skyldighet att förebygga våld mot kvinnor. Det är också ett stort problem att polisen inom ramen för lagen om medling ofta styr allvarliga våldsbrott mot kvinnor och flickor till förlikning. Då kommer mannen undan med en ursäkt och problemet osynliggörs, säger Pia Puu Oksanen.
Pia Puu Oksanen tror att vi kan ändra på vår kultur och på våra maktstrukturer som nu upprätthåller och möjliggör ett utbrett våld mot kvinnor.
– Det förutsätter att vi ifrågasätter stereotypa könsroller och normer i hela vårt utbildningssystem, börjandes från dagvården, säger Pia Puu Oksanen.
Här får du hjälp
- Sexuellt våld: SERI-stödcenter i Åbo 050-4756108, erbjuder rättsmedicinsk undersökning, traumastöd, psykologisk rådgivning och terapi.
- Nollinjen: 0800-005005, nationell, avgiftsfri hjälptelefon för alla som har blivit utsatta för våld eller hot om våld i nära relationer.
- Kvinnolinjen: chat och telefonstöd: 0800-02400
- Fysiskt våld: Åbo mödra- och skyddshem: 02-5134100
- Lähisuhdeväkivaltatyö PILARI, öppenvård, Åbo: 050-4081806
- Brottsofferjouren: 116006 (betjänar på svenska må-fre 12-14)
- Vid behov akut hjälp: 112
Maria Saaristo
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.