Våld i nära relationer kan vara annat än slag och sparkar – så här ska Polisen bli bättre på att identifiera problemet

Våld i nära relationer förknippas oftast med fysiskt våld som är lätt att identifiera i form av svullnader, blåmärken eller frakturer. Det osynliga våldet däremot är svårare att upptäcka, säger polisinspektör Pekka Heikkinen vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.
Heikkinen säger att det är utmanande att identifiera andra former av våld än fysiskt våld eftersom personen som är utsatt, inte alltid själv kan hjälpa till att utreda gärningen.
— Hen kan vara i en så underkuvad ställning att hen inte ens är medveten om att hen är föremål för våld i en nära relation. Det är möjligt att gärningsmannen genom att hota håller personen i sin makt så att hen inte vågar berätta om sin situation.
Inom Polisen jobbar man nu med att öka kompetensen och kunskapen om våld i nära relationer. Man har bland annat publicerat en handbok i hur man identifierar, ingriper och förebygger våldshandlingar.
– Med hjälp av handboken är det enkelt att hitta information på ett och samma ställe och i nödvändig omfattning. Handboken lyfter fram ett starkt multiprofessionellt perspektiv och vikten av informationsutbyte och samarbete mellan polisens olika funktioner, säger Heikkinen.
Enligt överlärare Satu Rantaeskola har Polisyrkeshögskolan redan under en lång tid lagt till utbildning kring temat våld i nära relationer i olika examensutbildningar för polisen.
I början av 2022 har Polisyrkeshögskolan också inlett en utbildning för poliser som arbetar med våld i nära relationer i syfte att förbättra polisens kompetens inom området.
− Verksamheten utgår från identifiering av våld i nära relationer. När man ingriper så tidigt som möjligt i en situation som upptäcks, är resursbesparingarna störst för alla myndigheterna, säger Rantaeskola.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.