Våld i hemmen kan öka – skyddshemmen har inte stängt sina dörrar

Institutet för hälsa och välfärd (THL) påminner alla om att såväl skyddshemmen som Nollinjen finns till hands som normalt trots att undantagstillstånd råder i landet.
Den nya situationen som det rådande undantagstillståndet medför kan leda till mer våld i hemmen. Institutet för hälsa och välfärd (THL) påminner om att skyddshemmen och hjälptelefonen Nollinjen betjänar som normalt trots undantagstillståndet.
Landets skyddshem är förberedda på att möta epidemin. Bland annat kan många av skyddshemmen erbjuda kunder som hör till riskgruppen en placering skilt från övriga. Om ett specifikt skyddshem saknar den beredskapen, erbjuds i stället en placering på ett annat närliggande skyddshem.
Via hjälptelefonen Nollinjen kan man få råd och hjälp, samt information om skyddshemmen ifall situationen där hemma kräver det.
Normalt kan skolan eller arbetsplatsen vara en plats man tar sig till för att komma undan fysiskt eller psykiskt våld i hemmet. Nu försvinner den flyktmöjligheten för många.
Johanna Hietamäki, som forskat i våld i närrelationer, rekommenderar att man i hemmen försöker hålla fast i vardagsrutinerna så gott det går.
Om man bor i ett hem där våld förekommer, rekommenderar Hietaniemi att man på förhand har avtalat med en vän om att ett visst meddelande betyder att akut hjälp behövs. Exempelvis kan man ha kommit överens om att meddelandet ”ska vi ringas i kväll?” betyder ”ring nödcentralen”.
Hietamäki påminner också om att såväl skyddshemmen som Nollinjen är öppna dygnet runt. Nollinjen betjänar på numret 080 005 005.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.