Förflytta dig till innehållet

Våghalsiga Åbobor trotsar varning och går ut på Aura å – på vissa ställen är isen bara 5 cm tjock

Monica Forssell
Isbelagd å med två personer på ån.
En handfull personer sågs promenera på isen kring middagstid på onsdagen. Tidigare under veckan har det rört sig betydligt fler människor på åisen.

Vid middagstid på onsdagen skiner solen från en klarblå himmel och det vimlar av människor på promenad längs med åstranden.

En man med en hund, en fotograf med sitt stativ och två unga kvinnor syns ute på den bländvita istäckta ån.

Två kvinnor i vinterkläder.Monica Forssell
Noora och Erika Uski njöt av vintervädret men hade ingen lust att gå ut på isen. Foto: Monica Forssell

Men majoriteten av fotgängarna verkar ha hörsammat Räddningsverkets och Åbo stads uppmaning att inte bege sig ut på isen.

— Jag tycker inte att det är tryggt att röra sig på isen, säger Erika Uski som tillsammans med dottern Noora kommer gående i solen.

— Nej, så länge räddningsmyndigheterna säger att man inte ska gå ut på isen så går vår familj inte ut på isen.

Talrika spår korsar isen och i mitten löper en upptrampad stig. Spåren vittnar om att det tidigare under veckan funnits många som har vågat sig ut.

Spår i snön.
Andras spår lockar och kan förleda en att tro att isen är säker. Foto: Monica Forssell

Studerandena Sini och Inka gjorde en promenad förbi restaurangbåtarna på onsdagen.

— Det här var en rolig erfarenhet. Jag har aldrig tidigare gått på Aura ås is, säger Sini.

— Fast först kändes det nog lite skrämmande. Vi är ju inte långt från havet och det kan finnas kraftiga strömmar, säger Inka.

Tjejerna vet att Räddningsverket uppmanar människor att hålla sig borta från isen. Men spåren efter alla andra som vallfärdat på åisen gör att man tänker att det inte är helt förbjudet ändå, förklarar Sini och Inka.

En man och en hund på isen.
Isens tjocklek varierar kraftigt. På vissa håll är den bara 5 centimeter tjock med porös is och snö ovanpå, på andra håll kan den vara till över 20 centimeter tjock.

Enligt Antti Aalto, ansvarig byggherre vid Åbo stad och den som vid behov fattar beslut om trafikstopp för Förin och bygget av en isbro över ån, är isen ingenting att lita på just nu.

Han mätte dess tjocklek senast i måndags, bland annat i närheten av Förin och på isen mellan Biblioteks- och Domkyrkobron. Allt mellan 5 centimeter och 30 centimeter är Aaltos svar på hur tjock isen är. Vid kajerna finns det dessutom djupa sprickor.

Någon isbro är inte aktuell vare sig denna eller nästa vecka, tror Aalto. Hans uppfattning är att det är farligt att röra sig på isen och samma åsikt har man vid Räddningsverket.

— Vi uppmanar människor att inte gå ut på isen. Använd förnuftet, vädret är precis lika vackert uppe på kajen som ute på isen, säger jourhavande chefen Juha Virto vid Egentliga Finlands räddningsverk.

Soligt och vintrigt promenadstråk.
Foto: Monica Forssell

Några möjligheter att sätta upp varningsskyltar eller hinder vid platserna där det går att sig ner från kajen till isen har Räddningsverket inte.

Området är Åbo stads och ska det sättas upp varningsskyltar är det staden som gör det. Men vid staden finns inte sådana planer.

— Vi kan inte hindra människor att röra sig på isen. Men vi uppmanar människor att inte gå ut på isen, säger Aalto.

Kajkant med snö.
Hålls på kajen uppmanar Räddningverket och Åbo stad. Foto: Monica Forssell

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter