Förflytta dig till innehållet

Vad vill du veta om Östersjön? Havsexpert svarar på frågor i Nagu

Arkiv/Klara Fält
folk på brygga
I Knattelabbet får barn, ungdomar och nyfikna vuxna vara skärgårdsforskare för några timmar. Det är öppet i Skärgårdscentrum Korpoström hela sommaren men på torsdag nästa vecka är det i Nagu.

Havsforskaren och marinbiologen Conny Sjöqvist svarar på frågor vid pop up-Knattelabbet i Nagu gästhamn torsdagen den 27 juli.

Hur mår Östersjön, vad kan jag själv göra för Östersjön, vilken är blåstångens betydelse, vilka nya arter har vi och finns det arter som försvunnit?

Om man inte har möjlighet att besöka Nagu hamn på torsdagen, kan man ställa frågor redan onsdagen den 26 juli då Knattelabbet också är i Nagu. Frågorna kan ställas till Knattelaboranterna, så frågar de forskaren. Svaren publiceras på Knattelabbets Instagram.

Conny Sjöqvist (FD) är docent vid Fakulteten för naturvetenskaper och teknik vid Åbo Akademi med specialkunskap om Östersjön, marinbiologi och genetik. Hans forskning handlar framförallt om hur organismer anpassar sig till miljöförändringar såsom övergödning och klimatförändringar. Han har bland annat studerat hur man kan återuppväcka mikroalger från havsbottnet som sovit i 100 år. Metoden används för att undersöka hur organismer anpassar sig till miljöförändringar i havet.

Knattelabbet pågår klockan 10–17 och frågor får man ställa klockan 10–13 och 14–17.

Knattelabbet har ordnat evenemang i olika gästhamnar i Skärgårdshavets Unesco-biosfärområde i flera år. Där får man en liten inblick i vad som görs i Knattelabbet i Skärgårdcentrum Korpoström. Man får bekanta sig med livet under havsytan genom att se och studera djur i ett akvarium, använda mikroskop och diskutera med Knattelaboranterna om Östersjön och Skärgårdshavets Unesco- biosfärområde.

Under sommaren kan man besöka Knattelabbet i Skärgårdscentrum Korpoström alla dagar klockan 10–17. I Knattelabbet får barn, ungdomar och nyfikna vuxna vara skärgårdsforskare för några timmar. Barnen får lära sig om olika djur- och växtarter i Östersjön, håva och titta på djuren som bor i blåstången och ta olika sorters vattenprover. Knattelabbets besökare får studera det marina livet med utrustning som finns i ett riktigt laboratorium.

Knattelabbets innehåll och verksamheten bedrivs av Skärgårdshavets Unesco-biosfärområde. En viktig del av biosfärområdets verksamhet är hållbarhetsfostran. Knattelabbet samarbetar med Åbo Akademis marinbiologiska forskningsstation i Skärgårdscentrum Korpoström.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter