Förflytta dig till innehållet

Vad kan Åbo lära sig av Bamse och Pippi?

Åbo stad har ett stort ego. Åbo stad och regionens övriga kommuner har haft svårt att hitta samarbetslösningar. Vägen till ett nytt välfärdsområde innehåller många kringelikrokar. Det verkar vara svårt att ens komma igång.

Det är ingen nyhet att Åbo stad kan vara en krånglig samarbetspart. Åbo stads grannkommuner har under årens lopp haft svårt att hitta gemensamma lösningar med regionens största stad. Åbos ego och stadens starka egenskap att veta vad som är bäst, även för de andra kommunerna i regionen, försvårar kommunöverskridande lösningar.

Är man stor och stark måste man också vara snäll. De kloka orden formulerade Bamse för sin vän Lilleskutt. Även Pippi Långstrump var inne på samma linje. Astrid Lindgren formulerade sig ungefär så här: Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll.

Sensmoralen i uttrycken är tydlig. Det går inte att utveckla ett samarbete om man inte är snäll. Rätt inställning är viktigare än att visa sin styrka och än att kräva att få bestämma i alla frågor.

Frågan lyder, kan en stad vara snäll? Svaret är att en stad i alla fall kan vara tillmötesgående och lyhörd. Hur en stad agerar beror på verksamhetskulturen i staden och vilka budskap den politiska atmosfären förmedlar. Helhetsbilden av en stad byggs även upp av små saker i vardagen.

Är Åbo stad lyhörd och tillmötesgående? Politiken i Åbo har en tendens att vara både hackig och ryckig. Åtminstone utåt sett kunde Åbo bli bättre på att kommunicera innehållet och målsättningarna i de politiska processerna.

Inom stadens tjänsteproduktion är variationen stor. Ibland verkar det som om Åbo stad skulle anse att invånarna finns till för staden i stället för att Åbo stad finns till för invånarna. Det positiva med Åbo stad är att den högsta ledningen är lätt att nå. Sektorcheferna och många andra tjänstemän kunde däremot behöva gå en repetitionskurs i hur man kommunicerar med kommuninvånarna.

Åbo kommer snart att inleda en ny era då stadens första moderna borgmästare tillträder. Den nya borgmästaren har alla möjligheter att öppna upp för samarbete i olika riktningar. Även stora starka Åbo kommer att bli mindre och svagare efter att välfärdsområdena tar över social- och hälsovården. Åbo förlorar dessutom mera än många andra, då Åbo i dag fungerar som värdkommun för räddningsväsendet.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och Åbo stad drar ibland åt olika håll, eftersom Åbo stad är största betalaren av distriktets verksamhet. Det här betyder att utgångspunkten för att starta upp ett välfärdsområde i Egentliga Finland inte är den mest optimala. I flera insändare har man kunnat läsa om att politiker i regionen är oroliga för att ingen i Egentliga Finland agerar och startar upp planeringen av det nya välfärdsområdet.

Genom att använda uteslutningsmetoden hittar man två sannolika bromsklossar. Åbo stad eller Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt sitter med handbromsen på.

Varför vill man inte koppla bort handbromsen? Svaret på frågan varför ingenting händer är klassikt, ingen vill betala kostnaderna för att skapa ett välfärdsområde. Varför skulle kommunerna och i synnerhet Åbo, som största kommun, betala notan för ett projekt som övertar kommunernas verksamhet och tillgångar?

Vilken blir då kommunernas roll i det nya välfärdsområdet? Formellt kommer kommunerna inte att ha någon roll alls, men hur blir det i praktiken? Hur kommer beslutsfattandet att utformas i de nya välfärdsområdena?

Det högsta beslutande organet kommer att väljas med direkta val. Partierna kommer att nominera kandidater. Trots att den formella biten är given, återstår ännu den kommande verkligheten. Hur kommer beslutsfattandet att utformas i välfärdsområdena? Röstar man som partigrupperingar eller kommer till exempel alla invalda från Åbo att skapa en parallell beslutsmodell? Är man invald från Åbo, röstar man sannolikt enligt stadens intressen.

Det mest troliga scenariot är att de nya och mindre kommunerna aktivt kommer att lobba för sina egna intressen och för att hålla kvar serviceproduktionen på den egna kommunens område. Mest mottagliga för lobbningen kommer invalda från den egna kommunen att vara. Räknat i antalet medlemmar, kommer Åbo att ha flest förtroendevalda i det nya välfärdsområdet.

Åbo stad kunde lära sig en del nyttiga visdomar genom bekanta sig med Bamse och Pippi Långstrump.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter