Vad handlar ”Malmkullas 800 000 euro” om? Så här kommenterar Pargasdirektör debatten

Social- och hälsovårdsdirektör Miia Lindström vill gärna öppna upp de 800 000 euro som i investeringsbudgeten för nästa år syns under posten ”Malmkulla avdelning 1, tekniska funktioner och åtgärder”.
Orsaken är att det väckt en del debatt, bland annat på insändarplats i ÅU.
Det handlar helt enkelt om att sätta sitt hus i skick och se över de utrymmen man i dag förfogar över inför välfärdsområdets intåg. Vårdgarantin ställer redan i sig krav på utveckling och förändring av verksamheten på dagens hälsostationer.
– Vi har jobbat hårt med vårdkedjorna för äldre och minskat på långvårdsplatserna, helt i enlighet med de nationella kriterierna. Det är inte längre ändamålsenligt att bo på en hälsovårdsenhet, konstaterar Lindström.
Utrymmesbrist har stoppat anställningar
Det är ett faktum att Malmkullafastigheten kräver åtgärder, och ett led i det är att åtgärda tekniska funktioner i den ena korridoren med gamla patientrum på geriatriska avdelningen för att utrymmena ska vara möjliga att användas flexibelt i framtiden.
Det hänger ihop med att hälsovården sedan länge haft ett behov av större utrymmen, man har till exempel flera lediga befattningar som inte kunnat fyllas.
– Vi har till exempel haft budgeterade medel för diabetesskötare, psykiatrisk sjukskötare och ergoterapeut, men inga utrymmen att erbjuda dem vilket lett till att vi inte heller kunnat anställa folk till de jobben.
Genom att bereda plats för administrativa funktioner som i dag finns i hälsostationens utrymmen i Malmkulla kunde man få rum för den personal man inte kunnat anställa och dels få in nya verksamheter.
Inte på verksamhetens bekostnad
– Det handlar alltså inte om att utveckla administrationen på bekostnad av verksamheten, vilket vissa tycks tro utan att veta hur det i verkligheten ligger till. Och jo, det handlar utan vidare om att se om det egna huset inför övergången till välfärdsområdet.
Om en del av de administrativa funktionerna exempelvis flyttas bort från Pargas i framtiden, finns det annan verksamhet som kan flytta in. Då är äldreomsorgen ett av alternativen, men rummen ska fortfarande också kunna användas som patientrum om det finns ett behov för det.
De patientrum som nu är i användning på geriatriska avdelningen är också i behov av renovering, men de 850 000 euro som social- och hälsovårdsnämnden föreslog att viks för det ändamålet finns inte med i budgetförslaget för nästa år som stadsstyrelsen behandlar nästa måndag.
Social- och familjeenheterna ihop
Den sedan nästan ett år tillbaka planerade sammanslagningen av socialserviceenheten och familjeenheten finns nu på stadsstyrelsens ärendelista inför måndagen. Den nya enheten heter social- och familjeenheten och skulle ha en gemensam chef, där målsättningen är att inleda den externa rekryteringen i början av 2022.
Sammanslagningen berör i praktiken drygt 20 personer på den nuvarande familjeenheten och drygt 20 personer som jobbar inom socialservice. I och med omstruktureringen kommer det att föras lagstadgade samarbetsförhandlingar.
Omstruktureringen betyder också att förvaltningsstadgan måste uppdateras.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.