Vad händer i Åbopolitiken – ÅU frågade några journalister, forskare och politiker
ÅU ställde följande frågor:
- Vilka tror du att blir de största politiska utmaningarna i Åbo de nästa fyra åren?
- Hur anser du att politiken och beslutsfattandet har förändrats efter att De Gröna passerade SDP i valet 2017? (eller har det alls gjort det)
- Åbo har utvecklats starkt under 2000-talet, särskilt efter 2010, ingen kan förneka det. Men hur gick det till, för politiska beslut har såklart inverkat. Vad var det som egentligen som möjliggjorde utvecklingen?

Siv Sandberg, ÅA-forskare i offentlig förvaltning
1. Genomförandet av vårdreformen. Ekonomin, både driften och finansieringen av investeringar (kopplar också till vårdreformen). En rad frågor som hänger samman med skillnader i Åbobornas levnadsvillkor: trygghet, sysselsättning, integration.
2. I vissa avseenden kan man säga att de Gröna blivit ett stort parti som beter sig som stora partier: ansvarspositionen gör att De Grönas intåg i kombination med en generationsväxling i synnerhet i Samlingspartiet har gjort stadens kommunikation och framtoning mer orienterad mot invånarnas vardag.
Borgmästarmodellen hade knappast gått igenom utan de Grönas starka position. SDP var för, men Samlingspartiet bytte fot från tveksam till positiv först under den här mandatperioden.
Äldre politiker från Saml & SDP klagar på att den nya maktstrukturen gjort politiken mer oförutsägbar. Överenskommelser om till exempel byggprojekt fungerar inte på samma sätt som förr.
3. Svårt att svara kortfattat, men i backspegeln tror jag bland annat de regionala lösningarna kring Föli-kollektivtrafiken, vattenförsörjningen etc. som kom till på 2010-talet + MAL-avtalet (avtal för markanvändning, boende och trafik) för stadsregionen frigjort en del energi för Åbo att tänka på Åbo.
Dessutom har näringslivet utvecklats gynnsamt och inflyttningen ökat: det gör det lite enklare att vara politiker.

Torbjörn Kevin, tidigare chefredaktör för ÅU
1. Det är väl som för de flesta kommuner – att klara av ekonomin utan statliga coronapengar. Därtill har staden en räcka uppmärksammade beslut att fatta, bl.a. var man ska placera konserthuset.
2. Intressant nog har inte förra valets ”skräll” förändrat Åbopolitiken mycket. Det blev till exempel ingen stark front bestående av De Gröna och Vänsterförbundet (kanske beroende på att VF har dragits med interna problem). Frapperande ofta har VF blivit ensamt i omröstningar i stadsstyrelsen, medan De Gröna i överraskande många frågor har röstat med Samlingspartiet.
3. Generellt är det väl så att kommunens möjligheter är rätt begränsade. Åbo har haft flyt tack vare en stark skeppsbyggnad, en expanderande läkemedelsbransch och indirekt också av bilfabriken i Nystad. Allt detta har gett Åboregionen en starkare framtidstro.

Saara-Sofia Sirén, fullmäktigeledamot (Saml), ställer nu inte upp
1. Jag hoppas på en bred bas för ett borgmästarprogram, som skulle vara en strategisk utstakning för nästa fullmäktigeperiod. Politiken blir svår om det inte finns en gemensam syn på framtiden. Den åldrande befolkningen och klimatförändringen är utmaningar också för Åbo.
En fortsatt svår uppgift är skapandet av nya jobb – särskilt för de unga som utexamineras från högskolor och vill stanna i Åbo. Kommunekonomin är en utmaning överallt och därtill gäller det att tackla den planerade vårdreformen.
2. Växelverkan över partigränserna behövs, annars sker inga hållbara framsteg. De Grönas uppgång i förra valet påverkade tydligt den traditionella dynamiken i Åbopolitiken, då staden fick tre stora partier, inte två. Det hade positiva följder för vår demokrati.
Å andra sidan har avsaknaden av ett gemensamt program i viss mån försvårat det hur vi får ärenden att avancera. Beslutsfattandet blir komplicerat och stelt då man måste förhandla om allt under resans gång.
3. Förändring och utveckling förutsätter ledarskap, mod, visioner och samarbete. Åbo har gjorts mer lockande då det gäller investeringar, samtidigt som man ha beaktat hållbarhetsynvinkeln. Jag tror att det har en betydelse att vi har unga beslutsfattare på ledande poster.

Jari Heino, journalist vid Turun Sanomats politikredaktion
1. Största utmaningen är säkert det hur Åbo anpassar sin ekonomi och verksamhet då välfärdsområdet tar över social- och hälsovården. Hur verka då den kommunala skattesatsen sjunker med 13,26 procentenheter och realvärdet på stadens skuld fördubblas, och hur bra sammanfogas stadens förebyggande tjänster och välfärdsområdets service?
Investeringstrycket är också stort. Åbo borde reparera skolor och bygga Taito-campuset samt andra fleraktivitetshus. Dessutom behövs så kallade tillväxtinvesteringar, som ett konserthus och kanske en spårväg. Hur prioriteras allt? Dessutom ska staden ha koll på kolneutralitet blir verklighet 2029, vilket förutsätter att privatbilism begränsas på ett sätt som alla inte är redo för.
2. De Grönas ställning stärktes redan före valet 2017, tror jag. Vänsterförbundet är internt splittrat och har åsidosatts. Tre stora bestämmer i Åbo: Saml, Gröna och SDP. Deras relation är ganska komplicerad. Det märks exempelvis i hur De Gröna stödde Saml:s stadsdirektörskandidat Minna Arve 2017. Arve har sedan gjort utstakningar som gillas av De Gröna, som i klimat- och spårvägsfrågorna.
Samlingspartiet har lyckats spela mellan De Gröna och SDP. Partiet fick åtminstone tillsvidare De Grönas stöd för ett konserthus på Självständighetsplan. Då det gäller projekt som är kopplade till Salutorget har Samlingspartiet och SDP spelat i samma lag.
3. Ja-a, vad betyder utveckling? Invånarantalet har ökat, vilket väl är en följd av studerande och invandring. I bakgrunden ligger en allmän urbaniseringstrend och att Åbo har status som en internationell stad och en bildningsstad.
Massor av nya höghusområden byggs, vilket tyder på att byggbolagen, fastighetsinvesterarna och politikerna tror på att en stad med en mångsidig näringsstruktur kommer att växa. Å andra sidan verkar Tammerfors investera ännu modigare än Åbo.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.