Vad göra, när det egna hemmet blir värdelöst?

Fastighetsmarknaden i Finland har polariserats. Polariseringen gäller både bostads- och affärsbyggnader. ÅU berättade förra veckan om att skillnaderna på bostadsmarknaden bara blir större. Åbo hör till 2020-talets vinnare.
Forskningsinstitutet PTT presenterade nyligen en färsk rapport. Enligt rapporten koncentreras tillväxten till Helsingfors, Tammerfors och Åbo stadsregioner. I Åboregionen fortsätter bostadspriserna stiga. Priserna för höghusbostäder förväntas stiga med 2 procent under år 2020. I övriga delar av regionen, där invånarantalet minskar, förblir priserna oförändrade eller så sjunker de.
En annan stor trend är att intresset för att bo i hyreslägenhet ökar. Friheten med att vara hyresgäst lockar. En orsak är att allt färre anser att en bostad är det enda sättet att öka sin förmögenhet. Även behovet av att vara flexibel på arbetsmarknaden kan bidra till att man inte vill binda sig vid en ort genom att äga en bostad, speciellt om det finns risk för att bostadens värde sjunker.
Polariseringen av bostadsmarknaden skapar också ett relativt besvärligt fenomen, byggandet av småhus kan bli en för stor risk. Att bygga nytt är relativt dyrt, oberoende av var man bygger. På orter där befolkningen minskar, kan man förlora pengar, om man av någon orsak blir tvungen att sälja huset.
I dag är det möjligt och vanligt att pendla långa sträckor till jobbet. I vissa situationer kan pendling bli det enda alternativet, om en försäljning av den egna bostaden blir ett svårt eller omöjligt projekt. Om man äger en bostad på en ort där befolkningen krymper, då minskar också bostadens värde. Om bostaden ligger på ett attraktivt ställe och kan användas som fritidsbostad, finns det hopp om ett högre pris. Kraven på fritidsbostädernas placering och standard ökar ändå hela tiden.
En ständigt pågående diskussion är attraktionskraften hos olika, orter, byar och kommuner. Mycket energi sätts på att hitta lösningar för inflyttning, medan allt för lite energi sätts på hur man ska lösa problemet med tomma byggnader som saknar ett ekonomiskt värde. På vissa orter är en del byggnader så gott som värdelösa eller egentligen så har de ett negativt värde, eftersom en rivning kan kosta mera än vad priset på tomten är.
Ägare till affärsbyggnader har tagit en medveten ekonomisk risk då de köpt eller byggt en affärsbyggnad. På många håll har denna risk realiserats redan i dag. För ägarna gäller det bara att försöka minimera skadan. Att ge bort eller riva kan vara den vettigaste lösningen för att bli av med en byggnad.
Att bygga eller köpa ett eget hem har inte upplevts som risktagning i Finland. Nu har situationen förändrats. I dag gäller det att noggrant överväga var man köper alternativt bygger ett hus eller en bostad.
Polariseringen på bostadsmarknaden har försatt många i en svår situation. Vad göra, då det egna hemmet blir värdelöst? I vissa fall är det enda alternativet att bo kvar, fast alla andra saker i vardagen skulle tala för att sälja huset och flytta närmare den nya vardagen. Alternativet att veckopendla mellan hemmet som inte går att sälja till ett vettigt pris och en hyresbostad på annan ort, kan vara den enda lösningen.
Att som bostadsägare på en avfolkningsort förvänta sig snabba positiva förändringar i bostadspriserna är inte realistiskt. Ju längre från stadskärnan i Åbo man kommer, desto större blir riskerna och osäkerheten på fastighetsmarknaden. Inte ens mantrat att nya arbetsplatser skulle hämta nya invånare till avfolkningsorter gäller mera. Befolkningsminskningen i Nystad, med många nya arbetsplatser, är ett bra exempel på detta.
För Egentliga Finland är det egentligen en lottovinst att Åbo hör till vinnarna, då boendet i Finland omstruktureras. För att Åbo ska klara sig i konkurrensen med Helsingfors och Tammerfors behövs många nya framtidsinvesteringar.
Att växa kan vara lika svårt som att krympa. Framtidsinvesteringarna i Åbo får hård kritik från olika håll. Torgbygget, nya spårvägar, nytt musikhus och det nya resecentret är bara några exempel på otaliga kommande större satsningar. Åbo har få alternativ. Vill man höra till de städer och områden som är attraktiva, måste man våga göra investeringar i framtiden.
Vill man beskriva Åbos tillväxt kan man konstatera att hela Kimitoöns befolkning kunde inkvarteras i de bostäder som under några år byggs i Åbo. Det är önskvärt att Åbos dragningskraft sprider sig i hela regionen. De stora vinnarna i Åbos kölvatten är för tillfället S:t Karins och Lundo. Var hittar vi nya vinnare?
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.