Förflytta dig till innehållet

Vad du behöver veta inför EU-toppmötet

Europeiska Unionens flagga mot en blå himmel.

Statsminister Sanna Marin företräder Finland under EU-toppmötet i Bryssel i helgen. Foto: Lauri Heikkinen/Statsrådets kansli


På fredag samlas EU-ländernas stats- och regeringschefer till toppmöte i Bryssel. Statsminister Sanna Marin (SDP) representerar Finland.
Europeiska rådet bestämmer om EU:s allmänna politiska riktlinjer och prioriteringar.
Europeiska rådet sammanträder i Bryssel för första gången sedan coronakrisens utbrott. Under våren har de endast haft möten på distans.

Det här kommer att diskuteras

Stats- och regeringscheferna kommer främst att förhandla om ett återhämtningspaket för att hjälpa ekonomin på fötter efter coronakrisen.
Europeiska kommissionen har föreslagit en stödfond på 750 miljarder euro, varav 500 miljarder skulle delas ut i bidrag och 250 miljarder euro lånas ut till medlemsländerna.
Kommissionen skulle ta lån för att finansiera krisfonden.
I praktiken betalar medlemsländerna tillbaka lånen genom framtida bidrag till EU-budgeten.
De kommer också att förhandla om EU:s långtidsbudget för 2021-2027. Europeiska rådets ordförande Charles Michel har kommit med ett förslag på 1 074 miljarder euro.
Ett hett ämne under helgen kommer att vara rättstatsprincipen, det vill säga förslaget om möjligheten att kunna stoppa utbetalningar av EU-stöd till länder som inte lever upp till rättsstatens principer.

Var står medlemsländerna

Frankrike och Tyskland är för de omfattande stödåtgärderna. Tyskland har förhållit sig återhållsamt till ökade EU-utgifter, men är nu en av initiativtagarna till förslaget.
De syd- och östeuropeiska länderna, alltså de som kan tänkas gynnas mest av ett stödpaket, är också positiva till EU-kommissionens förslag.
Däremot är Österrike, Nederländerna, Sverige och Danmark, den så kallade ”frugala fyran”, skeptiska och vill minska stimulanspaketet.
Finland ligger närmare den sparsamma linjen och kommer inte att godkänna Europeiska kommissionens förslag i dess ursprungliga form.
Finland vill minska på storleken på återhämtningsfonden. Det är främst bidragssumman på 500 miljarder euro som Finland inte är nöjd med.
Under det här toppmötet krävs det att medlemsländerna enhälligt godkänner budgeten och återhämtningspaketet. I praktiken betyder det alltså att ett enda medlemsland kan stoppa förslaget. Därför förväntas förhandlingarna bli svåra.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter