Förflytta dig till innehållet

Vad döljer sig bakom Turku Business Region och Turku Science Park? – Vd Tom Palenius reder ut begreppen

Arkiv/Jean Lindén
Man
Tom Palenius, vd för Turku Science Park Ab.

– Att ordet ”science” finns i vårt namn kanske avskräcker en del. Men alla företag, och alla som funderar på att starta ett, är välkomna. Det ska vara låg tröskel att kontakta oss.

Tom Palenius är vd för det regionala utvecklingsbolaget Turku Science Park Ab. Vi sitter på bolagets kontor i ICT-Cityhuset på Joukahainengatan 3 i Åbo, nära Kuppis tågstation, i ett av de fyrkantiga kontorshusen med mycket glas i fasaden.

Jag är här för att be Palenius förklara vad Turku Science Park Ab är, och dessutom vad Turku Business Region är – två namn som rätt ofta nämns i våra spalter när vi skriver om regionens näringsliv men som antagligen är diffusa för många.

Palenius är medveten om att folk säkert blandar ihop begreppen.

– Vi måste kanske skärpa till det lite utåt, funderar han.

– Men kort sagt är Turku Business Region hela ekosystemet kring Åbo och tio andra kommuner där vi jobbar tillsammans och har identifierat fem spetsområden. Samarbetet täcker all affärsverksamhet, med företag högskolor och det offentliga.

Turku Business Regions fem spetsområden

Sjöfartsnäringen (Maritime), hälsa (Health), teknik (Tech), upplevelseindustrin (Experience) och bio- och cirkulär ekonomi (Clean).

Tom Palenius om spetsområdena: ”De är våra styrkor, där vi särskiljer oss från andra. Men de är inte begränsningar. Vi betjänar alla företag oberoende av storlek eller bransch”.

Turku Business Region har inga medlemsavgifter och ingen egen organisation. Vem som helst kan använda Turku Business Regions logo i sin marknadsföring.

– Det är ett varumärke där idén är att skapa en känsla av att vi gör något gemensamt, att vi är starka tillsammans, säger Palenius.

Jean Lindén
ICT-City i Kuppis.

Turku Science Park Ab är den konkreta organisationen

Det konkreta arbetet sker i Turku Science Park Ab (hädanefter TSP) med cirka 50 anställda. Här ingår bland annat företagarrådgivningen Potkuri, startup-nätverket Sparkup samt Västra Finlands filmkommission.

Hit hör även nätverket Smart Chemistry Park i Reso för företag inom bland annat kemiindustrin och cirkulär ekonomi samt Blue Industry Park som skapas för den marina industrin nära Åbovarvet. I Nådendal medverkar TSP även i företaget Green Industry Park vid Nestes gamla raffinaderi.

Via sina tjänster och projekt betjänar TSP alla från privatpersoner som funderar på att öppna en frisörsalong till storföretag som funderar på att etablera sig här.

Även ett område i staden – därifrån kommer ”science” i namnet

Åbo vetenskapspark – på engelska Turku Science Park – är även beteckningen på det område från universitetens campus och Kuppis till Österås som samlar en mängd företag och institutioner inom bland annat innovation, vetenskap och teknologi.

Bolaget Turku Science Park Ab:s rötter finns i bolaget DataCity Center Ab, som grundades 1988 för pionjärbygget Data City i Kuppis. Tanken på en vetenskapspark uppstod, och år 2001 registrerades bolaget Turku Science Park Ab.

Sedan år 2010 äger bolaget inte längre några fastigheter i vetenskapsparken, de flyttades till bolaget Åbo Teknologifastigheter Ab.

Turku Science Park Ab:s uppdrag har istället utvecklats till att erbjuda service för näringslivet och innovationssektorn i hela regionen.

Men bolaget är fortfarande även en nyckelaktör bakom vetenskapsparken.

Området Åbo vetenskapspark är ett av Åbo stads spetsprojekt och är tänkt att få cirka 10 000 nya arbetsplatser och 20 000 invånare fram till år 2050.

I arbetet med visionen har även dessa deltagit: högskolorna, Åbo Teknologifastigheter, Finlands Universitetsfastigheter, Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och Åbo studentbystiftelse.

Källa: bl.a. Åbo stad

När det gäller tillväxtföretag samarbetar TSP:s nätverk Sparkup bland annat med Boost Turku, som fokuserar på företag skapade av studerande. Boost finns i Sparkups lokaler och finansieras delvis av TSP.

Palenius beskriver hur ett tillväxtföretags resa kan se ut. Universiteten gör grundarbetet i entreprenörskap, sedan kommer Boost in samtidigt som universiteten har sina egna teknologiöverföringstjänster.

– Sedan kan vi komma in med vårt acceleratorprogram och fundera på vilka potentiella kunder eller problem det finns. Vi samarbetar bland annat med World Trade Center och har ett stort nätverk inte minst i Europa. Vi samarbetar också med aktörer som NTM-centralen och Finnvera och har personer som kan sparra och erbjuda konkreta kontakter.

Palenius betonar det konkreta. Syftet är att skapa nya företag och att hitta nya nischer för redan existerande företag.

– Jag brukar påminna oss som arbetar här om att våra ägarkommuner har investerat i oss för att få något tillbaka. Tanken är att satsningen betalar sig tillbaka i form av arbetsplatser och efterföljande skatteintäkter.

Turku Science Park Ab:s ägarkommuner

Sagu, Pemar, S:t Karins, Nådendal, Åbo, Lundo, Reso, Rusko, Masku, Nousis och Virmo (Mynämäki).

I fjol var TSP:s omsättning cirka 7,8 miljoner euro. De elva kommunerna bidrar enligt invånarantal vilket betyder att Åbo står för en stor del av summan.

En betydande del av budgeten används till egenfinansieringsandelar i projekt.

– Vi använder oss mycket av EU-finansiering och kan på så sätt fördubbla de pengar vi själva bidrar med. Pengarna går normalt till själva projekten, men nu har vi också ett par projekt där företag kan få ”sedlar” på upp till 40 000 euro var för sina pilotsatsningar. Ett sådant projekt är Urban Tech som handlar om grön teknologi och ”smarta städer”.

Jean Lindén
Turku Science Park Ab:s kontor.

Hur mäta sin framgång?

Men hur mäter TSP sin framgång? Det är en intressant och inte helt enkel fråga, säger Palenius.

– Vi har konkreta mätare, såsom hur många företag som har etablerats och hur mycket investeringar och stöd företag har fått där vi har hjälpt till. Vi tittar också på företagens intäkter, men de är knepigare att mäta och kommer med viss fördröjning.

Man har även sekundära mätare, till exempel hur många som besökt TSP:s evenemang, antalet företag man varit i kontakt med eller där man hjälpt till vid företagets grundande.

– Vi ser också på kundresponsen. Nu har vi betyget 4,5 av 5. Tills vidare har feedbacken varit bra, säger Palenius medan han kollar det aktuella betyget på sin laptop.

De elva ägarkommunerna finns från Sagu i söder till Virmo (Mynämäki) i norr. Men Åboland är inte med.

TSP grundades i slutet av 80-talet och Palenius säger att uppsättningen ägare har sina historiska förklaringar.

– Vi samarbetar nog med andra kommuner också, åt Nystads- och Björneborgshållet och med Salo. Pargas och Kimitoön har alltid varit rätt självständiga, men vi samarbetar gärna mera med dem.

Regionalt arbete. Tom Palenius i korridoren i Turku Science Park Ab:s kontor.

Tom Palenius

Ny vd för Turku Science Park Ab. Före det var han tf. vd sedan våren 2021.

Född i Reso 1962 i en tvåspråkig familj. Föräldrarna var från Hangö.

Bor i Nådendal.

Familj: frun Hanna som är förskollärare i Nådendal. Två vuxna barn: Matilda som är fysioterapeut och Matias som är lärare i matematik, fysik och kemi.

Studerade fysik vid Åbo Akademi.

Har en lång karriär inom forskning, produktutveckling, marknadsföring, företagsexpansion och -etablering, kommersialisering av universitetens innovationer samt tidvis som vd främst inom företag med koppling till medicinsk teknik och läkemedelsteknologi i Åbo.

Företag och projekt han arbetat för och varit inblandad i är Wallac, Perkin Elmer, Aboatech, Åbo Biodal, Biocelex och Abacus Diagnostica.

Kom till Turku Science Park 2016 för att starta ett tillväxtprogram för företag i hälsosektorn.

Gör på fritiden: Njuter av havet och skärgården på sommarstugan i Merimasku, fotograferar natur, i synnerhet fåglar.

Får inte bli för Åbocentrerat

Åbos finska namn finns i både ”Turku Science Park Ab” och ”Turku Business Region”. Palenius säger att det är viktigt att verksamheten inte blir för Åbocentrerad.

– Alltid finns det saker att förbättra, men jag tycker vi har en öppen diskussion på flera nivåer. Stads- och kommundirektörerna träffas regelbundet och näringslivscheferna möts varje månad. Det är förstås en utmaning att kommunerna är väldigt olika, med olika storlek och fokus. Samtidigt är det en rikedom att vi har olika miljöer i regionen.

Ett företag som funderar på att etablera sig kanske vill finnas vid riksväg 8. Då kan Virmo, Nousis och Masku vara aktuella.

Palenius konstaterar att man inte kan undvika att kommunerna i samarbetet ibland konkurrerar om samma etableringar.

– Vi har nog funderat på hur vi förser kommunerna med information på likvärdigt sätt. Samtidigt handlar det först om att få företag till Finland och till Åbonejden. Därefter kan man fundera på vilken kommun som passar dem.

Huvudstadsregionen har automatiskt en dragningskraft på utländska företag, men när de börjar titta på substansen så har Åbotrakten ett bra slagläge bland annat när det gäller bioteknologi. En stor del av landets företag inom diagnostik och läkemedel finns här och nyligen meddelades att Åbo ska få ett nationellt läkemedelscenter.

Konkreta önskemål

Andra gånger är företagens önskemål väldigt konkreta, säger Palenius.

– Vi har till exempel haft fall där företag som vill etablera sig här behöver extra kraftfull elförsörjning. Då kan vi gå in på kommunnivå och se var den kan erbjudas. Att det kan finns intern konkurrens är bara sunt.

När det gäller Turku Science Park Ab:s tjänster säger Tom Palenius att man kanske varit lite gammalmodiga, ”med telefonnummer på en webbsida som man kan ringa för att boka tid”.

– Under våren hoppas vi att den servicen ska bli bättre, bland annat med chattkanaler på webben. Alla är välkomna att ta kontakt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter