Vad blir Kimitoöns nya bro?

Pungböle bro firade 50 år den 8 september. När viktiga milstolpar firas gäller det också att blicka framåt. Nya satsningar behövs.
Vägar, broar och järnvägar är avgörande element som i hög grad styr den lokala och regionala samhällsutvecklingen. Nya infrastrukturprojekt skapar nya möjligheter runt omkring sig. Tätorter har skapats och skapas kring busstationer och andra trafikknutpunkter.
Under 1900-talets början började trafiken i Finland flytta från farlederna till landsvägarna. Efter kriget tog tillväxten fart och i mitten av 1960-talet fanns det enligt Statistikcentralen cirka 0,5 miljoner personbilar i Finland. Tillväxten fortsatte och år 2020 fanns det cirka 5,2 miljoner fordon i trafikbruk i Finland, av vilka drygt 3,6 miljoner var personbilar.
När Pungböle bro invigdes blev Kimitoön mera tillgänglig och bron svarade på det stora behovet av bättre vägar för den ökande trafikmängden. Tittar man på till exempel Google Maps är det 49,1 kilometer eller 34 minuter från bron till järnvägsstationen i Kuppis i Åbo. Trots att Kimitoön är relativt nära, lyfts Kimitoön ofta fram och till och med profileras som en fritidsort.
Pungböle bro och broarna vid Strömma kanal sammanfogar Kimitoön med fastlandet. Broarna behövs i första hand för dem som bor och verkar på Kimitoön. Men en bro är inte endast en bro.
En bro är lika mycket en symbol som den är en vägstump. Det symboliska värdet är egentligen minst lika stort som den praktiska nyttan med en väg över havet. Det behövs regelbundet nya symboler som representerar framtiden för att skapa optimism och driva på utvecklingen.
Nya framtidssymboler behövs kontinuerligt och klart oftare än med 50 års mellanrum. Lyckas man inte skapa sinnebilder som skapar nya tankar och ger möjligheter, är det sannolikt att aktiviteten och utvecklingen avtar.
Framtidssymbolerna behöver inte vara broar eller vägar, men de måste vara någonting som syns i vardagen och som inger en tro på framtiden. Det har hänt mycket på Kimitoön under de 50 senaste åren. Det finns flera exempel projekt som skapat både framtidstro och utveckling. Också ett broexempel finns. Lövö bro på vägen till Kasnäs togs i bruk år 2011.
Framtidssymboler är inte samma sak som kommunala projekt. Framtidssymboler som skapar en bättre eller smidigare vardag kan vara både statliga, kommunala eller privata, i bästa fall en helhet, där alla dessa är involverade. Vilka är då framtidssymbolerna för Kimitoön under resten av 2020-talet?
När någonting nytt ska skapas, går det oftast relativt enkelt att genomföra, om det är privata aktörer eller staten som äger projekten. När det handlar om kommunala framtidsprojekt finns det ofta en risk att det börjar krångla till sig. I små kommuner har även små saker en tendens att bli stora politiska frågor och resonemangen irrationella.
Det finns exempel på hur lätt det är att strula till enkla saker. I Kimitoöns kommun var det nyligen aktuellt att bygga en ny kort väg på Vreta industriområde i Kimito. Beslutsprocessen och den politiska diskussionen kring den kan närmast definieras som genant, då man betraktar händelseförloppet utifrån.
Med tanke på Kimitoöns framtid får man hoppas att fullmäktigeförsamlingen i framtiden kan höja både blicken och nivån på diskussionen. Vissa tecken på detta har redan kunnat skönjas. Det som förblir oklart är om det finns drivkraft och målsättningar i politiken i Kimitoöns kommun? Just nu förmedlas en sömnig bild av politiken i ökommunen. Var finns de stora politiska framtidsfrågorna?
Om man väljer taktiken att vänta och se, borde man i alla fall veta vem eller vad man väntar på.
Vad kunde då bli Kimitoöns följande symboliska bro, där man kan rulla ut den röda mattan under invigningen? Utgångspunkten torde vara att det är något som behövs och som ökar öns attraktionskraft. Trots små positiva signaler i befolkningsutvecklingen ser den stora bilden ändå bekymmersam ut.
När man tittar på åldersstrukturen kommer ett av Kimitoöns framtida varumärken att vara många glada pensionärer. Borde nästa storsatsning handla om attraktiv boende för äldre? Den här frågan är komplicerad av många olika orsaker. Politiken på Kimitoön dras med problemet att man ofta röstar för eller emot på grund av projektens geografiska placering.
En annan tendens är att man i politiken på ön ofta hör resonemang som bygger på att kommunen ska fungera enligt samma principer som ett företag. Denna tankegång håller inte, eftersom kommuner inte ska syssla med lönsam verksamhet.
Slutsatsen är att Kimitoön snart behöver en ny bro.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.