Förflytta dig till innehållet

Vaccinpass kan orsaka ojämlikhet – regeringen diskuterar olika former av intyg

THL/Mara Leppä
en leende kvinna

Israel är ett av de länder som infört ett speciellt vaccinpass.

När en person har fått sitt vaccin får hen också ett pass som bevis på det.

Med vaccinpasset kan en vaccinerad person besöka ställen som gym och simhallar, som tidigare varit stängda för allmänheten på grund av smittorisken.

I Finland kommer man att diskutera både vaccinpass och vaccinintyg under tisdagen och onsdagen, säger överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd (THL).

– Läget försvåras av att vi nu har virusvarianter som inte kan förhindras med vaccin. Det här gör det svårt att definiera vad som avses med vaccinerad.

De vacciner som nu finns på marknaden förhindrar en allvarlig sjukdom. Däremot finns det inte tillräckligt med dokumentation på att alla vaccin förhindrar en lindrig eller infektionsfri sjukdom.

– De immunologiska skillnaderna mellan en allvarlig och lindrig sjukdom är väldigt olika.

Kan skapa ojämlikhet

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) kan vaccinpass som ger vaccinerade specialrättigheter bidra till ojämlikhet i samhället.

Nohynek säger att det finns länder i världen som ännu inte ens fått vaccinet. I värsta fall kan ett vaccinpass bidra till en falsk känsla av trygghet.

– Det här är olika scenarier som orsakar bekymmer.

Även om vaccinerade inte skulle få några specialtillstånd kommer Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriet att gå vidare med planeringen av ett vaccinintyg.

Det handlar om en databas från vilken man kan få information om vaccineringar, exempelvis med hjälp av en QR-kod.

Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) har gått ut med en rekommendation om att vaccinerade inte ska ha specialrättigheter.

Den rekommenderar inte heller att vaccinerade ska slippa karantän efter inresa i ett land.

Myndigheten säger ändå att det finns fog för att göra upp ett vaccinregister för medicinskt bruk. Registret kan innehålla information om vilket vaccin, när och hur många doser en person fått.

Mina kanta-intyg tidigast i maj

Minna Saario, direktör vid Social- och hälsovårdsministeriet, uppger att den som frivilligt tar coronavaccin har rätt att vid behov få ett intyg.

– Intyget kan utfärdas av aktörer inom social- och hälsovården som ger vaccinet.

Ministeriet har som mål att också inför en nationell modell, det vill säga ett intyg som personen själv kan skriva ut via webbtjänsten Mina Kanta eller visa upp digitalt.

En sådan lösning kunde även gälla andra än coronavaccinationer.

Intyget skulle bland annat inkludera personuppgifter om den som vaccinerats, information om vaccinet och vaccineringstillfället.

– Personen bestämmer själv till vad hen använder intyget. Förutom den berörda skulle informationen vara tillgänglig för professionella som vårdar personen, säger Saario.

Målet är att få den tekniska implementeringen och den nödvändiga regleringen klar tidigt i vår och i maj införa möjligheten att skriva ut ett vaccinationsintyg via Mina kanta, uppger Saario.

Enligt Saario kunde det också bli möjligt med en digital kod eller mobilapplikation, med vilken personen kunde visa sitt intyg på telefonen.

– Vilka de tekniska lösningarna blir klarnar an efter som arbetet går framåt.

Enligt Saario är det viktigt med alternativ eftersom alla finländare inte använder eller kan använda Mina Kanta.

Catariina Salo/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter