Förflytta dig till innehållet

Vaccinexperter om vaccin mot covid-19: Vi kan inte kompromissa med säkerheten

Pixabay
sprutor
Pixabay

Enligt Hanna Nohynek, överläkare och vaccinexpert på Institutet för hälsa och välfärd, har nästan trettio coronavaccinprojekt runtom i världen nått kliniska prövningar, det vill säga att vaccinerna testas på människor.Foto: Pixabay


Hanna Nohynek, överläkare och vaccinexpert på Institutet för hälsa och välfärd, berättar att det finns över 200 olika coronavaccinprojekt som är i olika skeden runtom i världen.
De flesta möjliga vaccinerna är ännu i så tidiga stadier att de inte testas på människor, men nästan trettio har börjat testas i kliniska prövningar. De kliniskaprövningarna består av olika faser där vaccinet testas på allt större grupper av människor.
Åtminstone två vaccinprojekt pågår i Finland. Det ena koordineras av Tammerfors universitet och det andra av Helsingfors universitet och Östra Finlands universitet. De har ännu inte inlett kliniska prövningarutan väntar på att få testa på djur.
Om de finländska vaccinprojekten kommer att klara sig i konkurrensen är enligt Nohynek svårt att säga i det här skedet.
— Det beror på hur de andra vaccinprojekten klarar sig. Det kan till exempel hända att de möjliga vaccin som nu genomgår kliniska prövningar inte visar sig vara tillräckligt säkra.
Nohynek säger att det görs mycket samarbete forskargrupperna emellan, men att det också är en bra sak att det finns många olika grupper.
— Det finns nästan 8 miljarder människor och om alla vill ha vaccin är det självklart att vi behöver flera olika.
Tidigare har det tagit upp till tolv år att utveckla ett vaccin, men nu för tiden tar det ungefär ett till ett och ett halvt år.
— Men fastett vaccin måste utvecklas snabbt kan man inte kompromissa med säkerheten, säger Nohynek.
Grå skylt med texten THL.

– Fast ett vaccin måste utvecklas snabbt kan man inte kompromissa med säkerheten, säger Hanna Nohynek, överläkare och vaccinexpert på Institutet för hälsa och välfärd. Foto: Sofia Westerholm/SPT

Oförutsedda bieffekter

Helsingin Sanomat rapporterade tidigare i juli att samma hjälpämne som användes i svininfluensavaccinet Pandemrix nu används i många vaccinprojekt för coronaviruset. Pandemrix kopplades ihop med ökade fall av narkolepsi bland unga.
Nohynek säger att också genetiska faktorer spelade in i de fall där narkolepsi var en av biverkningarna av vaccinet.
—  Det kan uppstå oförutsedda eller sällsynta bieffekter oberoende av hur noggranna tester man gör. Narkolepsin var en alldeles oväntad sak som inte gick att förutspå, säger Nohynek.
—  Men det kommer att krävas att vaccinerna är tillräckligt säkra innan läkemedelsmyndigheterna ger försäljningslov.
En annan risk med att snabbt ta fram ett vaccin är enligt Nohynek att vaccinet inte blir tillräckligt effektivt i alla de grupper där man vill använda vaccinet.

”Vi är inte snabbast”

I vaccinprojektet vid Tammerfors universitet deltar forskare från universitetets vaccinforskningscenter och medicinska och livsvetenskapliga fakulteten. Man hoppas kunna övergå till djurtester under hösten.
—  Det finns flera olika sätt att utveckla vaccin på, och den metod vi använder oss av är den långsammaste. Vi vill göra ett så bra vaccin som möjligt men vi förstår att vi inte kommer att vara snabbast, säger Mika Rämet, chef för vaccinforskningscentret.
—  Det kommer att dröja länge innan vi är redo för kliniska studier.
Idealsituationen skulle enligt Rämet vara att de första vaccinerna som blir färdiga är så pass bra att de andra projekten inte behöver fortsätta, men han tillägger att det första tillgängliga vaccinet kanske inte är det bästa i det långa loppet.
Han betonar att säkerheten hosvaccinerna behöver undersökas med omfattande kliniska studier.
—  Det kan uppstå oväntade bieffekter och därför är det också viktigt att säkerhetsbedömningen av vaccinet fortsätter efter att det börjar användas. Fall som till exempel svininfluensavaccinet är extremt olyckliga, men sällsynta.
Rämet säger att det främst var andra faktorer än just hjälpämnet som påverkade förekomsten av narkolepsi i samband med svininfluensavaccinet.

Åtminstone två coronavaccinprojekt pågår i Finland. Det ena koordineras av Tammerfors universitet. Foto: Jonne Renvall/Tammerfors universitet

Tidtabellen svår att förutspå

Rämet lyfter liksom Nohynek upp risken att vaccinet inte blir tillräckligt effektivt. Han berättar att i ett vaccinprojekt som pågår i Oxford testades vaccinet på apor. De apor som fick vaccin uppvisade lindrigare symtom av sjukdomen än de apor som inte fick vaccin. Men de vaccinerade kunde fortfarande smitta andra.
— Det här går inte direkt att överföra på människor, men om ett vaccin är sådant att smittorisken inte förhindras så är det inte en ideal lösning.
Det är fortfarande svårt att förutspå när ett coronavaccin blir färdigt. Vissa producenter hävdar att det kommer ett vaccin redan i år, men det beror enligt Hanna Nohynek på hur arbetet fortskrider.
—  Vi hoppas att de vaccinprojekt som är längst hunna är effektiva mot covid-19, säger Nohynek.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter