Vaccinet går åt som smör i solsken – för tillfället går det inte att boka tider för riskgrupper i Åbo

Coronavaccineringarna av de 18–69-åringar som tillhör någon riskgrupp inleddes på torsdagen i Åbo mässcentrum. Tidsbokningen överbelastades snabbt och på fredagsförmiddagen fanns det inte längre några lediga tider.
Det är inte så mycket Åbo stad kan göra åt den saken, vi är helt beroende av när vi får mera vaccin, säger smittskyddsläkare Jutta Peltoniemi.
– Tidsbokningen öppnas efter hand som vi får vaccin. Vi kan inte ta emot nya bokningar förrän vi är säkra på att vi verkligen har vaccinet. De mängder som kommer till Finland varierar också och det går inte på förhand att säga hur mycket vaccin som skickas till sjukvårdsdistrikten. Situationen kan variera från dag till dag.
– I synnerhet nu i början har det varit rusning, men jag tror det jämnar ut sig med tiden.
För 80-plussarna finns det ännu vaccin och tidsbokningen är öppen på stadens webbplats.

Också vaccineringarna av 85-plussare har inletts. De får alla ett personligt samtal av stadens hälsovård då man kommer överens om hur vaccineringen ska ske.
Bor man på ett servicehem vaccineras man i allmänhet där. Det har hänt att sådana som redan har vaccinerats i sitt boende har blivit uppringda vilket kan ha skapat förvirring.
– Det kan bero att adressuppgifterna i patientregistret inte har uppdaterats. Man kan till exempel bo på ett servicehem men ha kvar sin gamla adress. Och bor man på ett privat vårdhem är det också möjligt att man får flera samtal, säger Peltoniemi.
Enligt de nationella bestämmelserna ges inte AstraZenecas vaccin till över 70-åringar. De får i stället vaccin av mRNA-typ. (Pfizer-BioNTechs eller Modernas).
Därför görs vaccineringarna stegvis så att man börjar med de äldsta 70-plussarna för att sedan gå neråt mot yngre årgångar. det betyder att till exempel en 73 åring med diabetes typ 2, måste vänta lite längre på sitt vaccin än en person som är 69 år, förklarar Peltoniemi.
Staden gör sitt bästa för att ge betjäning på svenska
ÅU har också kontaktats av en man vars mor hade blivit uppringd, men samtalet gick endast på finska.
Peltoniemi säger att staden gör sitt bästa för ge betjäning också på svenska, och att de svenskspråkiga Åboborna i allmänhet hör till Tallbackens hälsocentral där det ska finnas gott om personal som talar svenska. Men att man alltid ska kunna tala svenska är ingenting som Peltoniemi kan lova.
– Hör man till exempel till Kråkärrets hälsocentral är det inte säkert att där finns nån som talar svenska och därför har vi den svenskspråkiga hälsocentralen i Tallbacken.
Stadens rådgivningstelefon i coronafrågor är fortfarande överbelastad och det kan vara svårt att komma fram. Många vårdare som annars svarar i telefonen är nu upptagna med vaccineringarna och det är svårt att få personalen att räcka till.
Därför uppmanar Peltoniemi att Åboborna så mycket som möjligt använder sig av stadens nättjänster för att boka tider och för att söka mera allmän information.
Om man ändå vill ha ett personligt samtal är det bättre att ringa coronarådgivningen än den egna hälsocentralen, säger Peltoniemi.
Coronarådgivningens telefonummer är : 02-266 2714.
Vaccinationsordningen
- 85 år och äldre: Pågår (personlig kallelse till vaccinationen sker per telefon efter hand som vaccinet levereras till Åbo).
- 80 år och äldre: Pågår.
- 70 år och äldre: Beräknad start i mars (tidsbokningen har ännu inte öppnat)
- Medicinska riskgrupper 1. (18-69-åringar): Pågår.
Medicinska riskgrupper 2. (18-69-åringar): Beräknad start i mars (tidsbokningen har ännu inte öppnat). - Massvaccination av befolkningen: Beräknad start på våren (tidsbokningen har ännu inte öppnat).
- Tidtabellerna beror på tillgången av vaccin.
Källa: Åbo stad.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.