Förflytta dig till innehållet

Vaccinet är här, hej! Kan vi boka södernresan nu?

Coronavaccineringen på äldreboenden i Helsingfors har börjat, heter det i en av måndagens nyhetssändningar.

Glädjenyheten ger tröst inte bara för de äldre och deras anhöriga, utan för också för regeringen som har fått kritik då vaccineringen sägs ha kommit igång för trögt.

När mellandagsrubrikerna berättade att vaccinet har anlänt till Finland och att vaccineringen kan inledas verkade en del finländare tolka det som coronatiden nu är över.
Det är som om den allra enklaste matematiken blev bortglömd.

Eller hur ska man tolka irriterade utrop om en för långsam vaccineringstakt, eller anklagelser om att det inom vårdpersonalen finns de som har mage att hålla julledigt.

Vi har alla haft möjligheten att höra ramsan om vaccineringens tågordning som Institutet för hälsa och välfärd, THL, berättade om före jul.

Först vaccineras intensivvårdens personal, sedan personal på bädd- och vårdavdelningar som jobbar med coronapatienter och akutvårdens personal, sen de som jobbar med corontestning, sedan personal och äldre inom dygnet runt-anstaltsvården, sedan annan personal inom övrig kritisk hälso-och sjukvård, sedan andra äldre i olika riskgrupper.

Sedan, förhoppningsvis inom några månader, den friska allmänheten. Det kan ta till hösten också, sa THL.

Även med den enklaste matematik borde vi förstå att de första 50 000 eller 100 000 vaccindoserna inte räcker långt.

THL har uppskattat att Finland får kring 50 000 doser av Pfizers och Biontechs vaccin per vecka under januari. Eftersom en person ska vaccineras två gånger räcker doserna för 25 000 vaccinationer per vecka.

Det finns fem universitetssjukhus i landet. Enbart i Helsingfors universitetssjukhus jobbar 27 000 anställda.

Förstås jobbar bara en bråkdel av dem med vården av coronapatienter, men som en jämförelse med antalet vaccinampuller är siffran värd att nämna. Liksom att närmare 6000 personer har ÅUCS som sin arbetsplats.

Under statsministerns frågetimme i söndags förklarade Sanna Marin att hon inte anser vaccinationstakten vara ett misslyckande, även om hon liksom många andra önskar att vaccineringen framskred snabbare.

Vem är äldre, vem anses vara i en riskgrupp, ville finländarna veta när THL höll sin för allmänheten öppna frågetimme i julveckan. Också Marin hänvisade i söndags till att vi måste lita på hälsovårdsmyndigheterna.

THL:s sajt berättar hur förberedelserna för vaccinering av äldre är gjorda. En indelning i fem grupper sätter tågordningen för äldre och personer med sådana grundsjukdomar som ökar risken för en allvarlig form av covid-19.

I grupp ett finns över 80-åringar, sen 75–79-åringarna, sen 70–74-åringar, sen de som är under 70 men har en sjukdom som märkbart ökar risken för en allvarlig coronavirussjukdom (till exempel svår njursjukdom, akut cancervård, svår kronisk lungsjukdom) och sedan de under 70-åringar som har någon sjukdom som ökar risken (märk väl, ordet märkbart fattas här) för covid-19.

Det finns över 800 000 över 70-åringar i Finland.

Så lite enkel matematik igen.

Sen när omkring en miljon finländare har vaccinerats, då har Finland vaccinerat den i sammanhanget akuta vårdpersonalen och över 70-åringarna.

Det lär dröja ett tag.

Trots att måndagen bjöd på flera glädjenyheter, som att vaccindoser redan når även mindre orter, måste vi fortfarande utrusta oss med stora portioner tålamod.

Det tar på. Många har tänjt sitt tålamod så mycket redan, och det faktum att vaccin finns späder på otåligheten ytterligare. Vi bör inse att när nyheten om Pfizers lyckats ta fram ett vaccin kom i höstas kunde något av en global glädjesuck bokföras, åtminstone i börskurserna. Tilltron till att världen fixar det här kom just i det ögonblicket. Hur rättvist den fördelas världen över är en annan sak.

Ännu en positiv nyhet kan nämnas; måndagens coronasiffror får smittokurvorna att peka nedåt. Men så var det den är enkla  matematiken igen.

Under juldagarna 24.12 – 27.12 togs 31 856 coronatest i Finland, då motsvarande siffra veckan innan, för torsdag till söndag, var 64 550 test.

Testa er trots helgdagar, uppmanade därför THL:s överläkare Taneli Puumalainen på nyårsafton.

Färre test har betytt färre positiva, men vi vet inte ännu om färre bär på smittan, påminner Puumalainen. Han vet garanterat att han låter som en dystergök men han gör det han måste, talar realiteter.

Han säger att inte heller trettondagen är något undantag – misstänker du smitta ska du låta testa dig, helg eller vardag.

Det är mycket lätt att förstå alla coronatrötta och res- eller kalassugna. Men lite till kanske vi orkar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter