Vaccineringen bemästrar inte ensam epidemin – allt dystrare smittsiffror igen

Vaccinationstakten har stannat av både då det gäller den första och den andra dosen coronavaccin. Samtidigt fortsätter coronafallen att öka i en oroväckande takt, vilket också syns i en ökad belastning på sjukvården.
Det var de centrala budskapen under Social- och hälsovårdsministeriets och Institutet för hälsa och välfärds presskonferens om coronaläget på torsdagen.
Den avstannade vaccinationstakten noterades redan i slutet av förra veckan då myndigheterna hade väntat sig att Finland skulle nå sitt vaccinationsmål i fredags. Men målet med en vaccinationstäckning på 80 procent bland befolkningen över 12 år nåddes ändå först fem dagar senare.
Experterna var tydliga med att det uppnådda vaccinationsmålet inte är tillräckligt, utan ovaccinerade finländare uppmanas fortsättningsvis att ta vaccinet. Dessutom kan inte epidemin hanteras med enbart vaccinering.
– Vaccinationstäckningen, eller någon annan enskild åtgärd, räcker inte ensam för att stoppa smittspridningen och minska trycket på sjukvården, sade Social- och hälsovårdsministeriets ledande sakkunniga Liisa-Maria Voipio-Pulkki.
För tillfället ökar antalet vaccinerade främst bland de yngre åldersgrupperna, vilket i sig är naturligt eftersom deras vaccinering kom i gång i ett senare skede.
Ökat tryck på sjukvården
Finlands nationella coronaincidens är nu 167. Incidensen anger antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna. Siffran visar på en tydlig försämring. Under de föregående 14 dagarna var incidensen 133.
Under förra veckan bekräftades totalt 5 100 nya smittfall i landet. Under de tre föregående veckorna var motsvarande siffra mellan 3 700 och 4 200 fall per vecka.
Likt tidigare veckor visar statistiken också att sannolikheten att smittas är märkbart högre om man inte tagit vaccinet. Statistik från augusti till oktober visar att ovaccinerade har behövt specialiserad sjukhusvård hela 19 gånger oftare än de som är fullt vaccinerade.
I takt med de stigande smittsiffrorna ökar även antalet coronapatienter på sjukhusen. Voipio-Pulkki säger att det i sig har varit väntat, och dessutom är man förberedd på en ytterligare ökning.
Under förra veckan togs 119 nya coronapatienter in på vårdavdelningar runtom i landet. Dessutom togs 20 nya patienter in på landets intensivvårdsavdelningar på grund av covid-19.
Den tredje vaccindosen
Det är känt att effekten av vaccinen avtar med tiden. För tillfället ges därför en tredje dos i Finland till alla som hör till en riskgrupp, till äldre och till de som fått sina två första doser med kort tidsintervall.
Institutet för hälsa och välfärd utreder för tillfället om en tredje dos i framtiden ska rekommenderas för hela befolkningen.
Institutets överläkare Otto Helve lugnade dem som just nu väntar på att få sin tredje dos.
– Vaccinationstakten beträffande den tredje dosen kan inte framskrida så mycket snabbare än den gör just nu. Vårt budskap är att två vaccindoser ger ett mycket gott skydd, sade han.
– Skyddet mot allvarlig covid-19 är gott även ett halvår efter den andra dosen. Även om den tredje dosen skulle förskjutas en del så ökar inte risken anmärkningsvärt.
Helve betonade ändå att de som hör till gruppen som erbjuds en tredje dos bör ta dosen.
Covidintyg på allt fler ställen
Regeringen meddelade efter sina förhandlingar på onsdagskvällen att den stödjer en utvidgning av covidintyget.
För tillfället bereds ett lagförslag inom Social- och hälsovårdsministeriet som skulle möjliggöra att covidintyg krävs även på arbetsplatser.
Dessutom vill regeringen utreda om det är grundlagsenligt att även införa covidintyget som en separat begränsningsåtgärd.
Den nuvarande lagstiftningen slår fast att covidintyg endast kan krävas om coronabegränsingar för tillfället gäller i området, men regeringen vill alltså göra det möjligt att kräva covidintyg även i områden där begränsningar slopats.
Covidintyget väckte också många frågor under myndigheternas presskonferens. Likt regeringen medgav experterna att lagändringen inte är helt enkel, och det finns risk att den stöter på juridiska hinder.
Experterna betonade att covidintyget inte är tänkt att vara en åtgärd som endast används efter midnatt. Det har kommit till myndigheternas kännedom att en del restauranger kräver intyg först från och med midnatt, vilket enligt Helve leder till att intyget förlorar sitt syfte.
Sofia Westerholm/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.