Utryckningstiderna på Kimitoön är längst i landskapet – men statistiken ljuger, säger polisen


ÅU-Foto
Lännen media publicerade i onsdags statistik på hur lång tid det tar för polisen i Egentliga Finland att rycka ut och ta sig till en brotts- eller olycksplats.
Statistiken visar det tar längst tid på Kimitoön – i medeltal 50 minuter. I Pargas är motsvarande siffra 32 minuter och i Åbo 16 minuter.
Den långa utryckningstiden på Kimitoön beror på att statistiken inte beaktar hurudana utryckningar det är frågan om, säger överkonstapel Teemu Äikäs vid polisinrättningen i sydvästra Finland.
– Till exempel en utryckning till en skärgårdsö dit det tar två timmar att ta sig höjer medeltiden för utryckningarna.
Två sorters uppdrag
Polisens utryckningar är indelade i två sorters uppdrag: A-uppdrag och B-uppdrag. Gäller det ett A-uppdrag då någon svävar i livsfara eller någon går omkring med en kniv rycker polisen ut med tjutande sirener.
Gäller det en ickebrådskande utryckning till en mindre trafikolycka eller för att hålla koll på byns mopedister är det ett B-uppdrag som inte har lika hög prioritet, förklarar Äikäs. Största delen av alla utryckningar är B-uppdrag.
– Vi försöker så klart alltid vara så snabbt som möjligt på plats, men för att till exempel dirigera trafiken åker vi inte med blåljusen påslagna. Det här gör att den genomsnittliga utryckningstiden blir så pass lång.
– I Åbo där avstånden är korta och där det finns flera patruller är utryckningstiderna naturligtvis kortare.
På Kimitoön finns två bypoliser ute på fältet, men de kan inte vara i tjänst hela tiden, säger sydvästra Finlands polischef Tapio Huttunen.

Polischef Tapio Huttunen. ÅU-foto
Att bypoliserna ändå behövs visade sig vid ett dråp i Kimito i november. Bypolisen var först på plats och kunde gripa en kvinna som senare dömdes till nio års fängelse.
Om det behövs snabb polishjälp kan Salopolisen rycka ut och också Gränsbevakningen är till stor hjälp, säger Huttunen.
– Vi har ett mycket gott samarbete med Gränsbevakningen och vi kan använda oss av deras båtar eller till och med helikoptrar om det är riktigt bråttom.
Gränsbevakarna har också fullmakt att agera polis vid behov. I somras grep till exempel Gränsbevakningen en kvinna i Houtskär som är misstänkt för dråpförsök.
Antal A- och B-uppdrag i Pargas och Kimitoön år 2018.

Grafik: Marcus Backlund
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.