Utrikesminister Pekka Haavisto: En del finländare utomlands är utom räckhåll för hjälp


Pekka Haavisto deltog i ett informellt videomöte mellan EU:s utrikesministrar på fredagen. Arkivfoto: Foto: Mikael Piippo/SPT
Sedan coronaviruspandemin bröt ut har tusentals finländare återvänt till Finland från utlandet, och Utrikesministeriet fortsätter arbeta för att hjälpa hem särskilt turister som fastnat utomlands. Enligt utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) är situationen liknande i många andra länder i Europeiska unionen.
Haavisto deltog i ett informellt videomöte mellan EU:s utrikesministrar på fredagen. Enligt honom var ministrarna ense om att samarbetet inom EU fungerat bra när medlemsländerna försökt få hem sina medborgare från utlandet. Det rådde enighet om att EU-länderna fortsättningsvis måste tillåta transitflygtrafik för att alla medborgare ska kunna åka ända hem.
Finland har varit transitland för många människor som återvänt till Norden eller Baltikum.
– Och till exempel Österrike berättade att de har hjälpt hem medborgare till sina grannländer. Inom EU strävar vi efter att det inte finns tomma platser i flygplanen som tar hem återvändande människor och det verkar ha fungerat bra, sade Haavisto under en telefonkonferens med journalister efter utrikesministrarnas möte.
Flyg erbjuds inte åt enstaka personer
Utrikesministeriet har arrangerat en del evakueringsflyg åt människor som befinner sig utomlands. Evakueringsflygen har tagit hem människor från Cypern, Portugal, Kuba och Indien. Passagerarna betalar själv för evakueringsflygen men staten subventionerar resorna så att priset inte blir alltför högt.
Det finns emellertid också resenärer som befinner sig på platser som det är extremt svårt att återvända från. Haavisto sade att Utrikesministeriet fått meddelanden av finländare som befinner sig i Indonesien, Filippinerna och Sydamerika och som inte kan ta sig hem.
I vissa fall kan orsaken till att det är svårt att åka tillbaka till Finland vara att det inte finns transitmöjligheter på vägen.
– Vi kan inte skicka flygplan för att ta hem enstaka personer. Ett evakueringsflyg förutsätter att man lyckas samla ihop en grupp som behöver transport bort, sade Haavisto.
EU oroat över läget i Afrika
Coronaviruspandemin började i Kina men har sedermera spridit sig över så gott som hela världen. Enligt Haavisto är EU:s utrikesministrar oroliga över situationen i bland annat Afrika.
– Afrika dök upp i många anföranden under mötet. Antalet läkare i förhållande till folkmängden är betydligt mindre i Afrika än i Europa. Det är viktigt att övervinna sjukdomen överallt för annars kommer den bara tillbaka på nytt och på nytt, sade Haavisto.
Haavisto sade att EU:s utvecklingsministrar kommer att behandla ett stödpaket till Afrika nästa vecka.
Enligt Haavisto lider också många europeiska länder av brist på utrustning i kampen mot det nya coronaviruset. En stor del av utrustningen tillverkas i Asien, vilket lett till en situation där EU-länder tävlar mot varandra på den asiatiska marknaden när de försöker köpa mer utrustning. Särskilt Kina är ett stort produktionsland, sade Haavisto.
Situationen vid gränsen till Turkiet lugnare
Innan coronaviruspandemin nådde Europa på allvar tvistade EU och Turkiet om det så kallade flyktingavtalet som undertecknades 2016. I avtalet lovar Turkiet att i utbyte mot miljardbistånd hindra flyktingar och migranter från att ta sig till EU.
Turkiet beslöt dock att frångå avtalet, vilket ledde till att tusentals flyktingar och migranter försökte ta sig till Turkiets grannland Grekland som hör till EU. Grekland reagerade på beskedet genom att stärka bevakningen av gränsen mot Turkiet.
Enligt Pekka Haavisto har situationen vid gränsen lugnat sig åtminstone tillfälligt efter att Turkiet beslutat att åter stänga gränsen på grund av coronaviruset. Han är dock orolig för situationen inne i Turkiet.
– Vi har följt med läget i Turkiet och det är tydligt att Turkiet är mycket dåligt förberett på pandemin. Där finns fyra miljoner flyktingar från Syrien och situationen kan bli mycket farlig om viruset sprider sig i lägren i Turkiet.
Mikael Piippo/SPT
När vi på kvällen 25.3.20 fick information om evakueringsflyget från Faro i Portugal till Helsingfors gjorde vi ett snabbt beslut att lämna bilen i Portugal och ta oss till Faro. Vi beställde och betalade biljetterna på nätet. Till saken hör att vi har vår hund med oss och hundplats kan inte bokas på nätet. Genast på morgonen kontaktade vi Finnair för att försäkra oss om att hunden får plats. Saken skulle undersökas och vi bads skaffa hunden en hundhäck av lämplig storlek. Väntade på bekräftelse i flera timmar och eftersom ingenting hördes kontaktade vi Finnair på nytt. Denna gång fick vi beskedet att lastutrymmet var fullt och vår hund väger 2 kg för mycket för att få tas med bland passagerarna! Planet var inte fullbokat, 13 lediga platser. Hunden är för oss en familjemedlem som man inte lämnar ensam i ett främmande land så här befinner vi oss fortfarande; men hur länge? Eftersom vi all hast använde eSky när vi bokade biljetterna, med avbokningsskydd, som enligt dem inte gäller bara för att man inte får ta med sin hund, får vi tillsvidare svida 700€ för biljetterna. Väntar med spänning på om Finnair tänker återbetala biljetterna.