UPPDATERAD Aktuella redogörelsen: Natomedlemskap för Finland och Sverige skulle stärka stabiliteten kring Östersjön

Den emotsedda redogörelsen över den aktuella läget och förändringarna i Finlands säkerhetsmiljö innehåller ingen rekommendation för eller emot ett Nato-medlemskap.
I redogörelsen konstateras dock att Finlands och Sveriges eventuella Natomedlemskap höjer tröskeln för användning av militära maktmedel i Östersjöområdet, vilket ökar stabiliteten i området på längre sikt.

I en intervju för tidningen Helsingin Sanomat säger president Sauli Niinistö att redogörelsen är ett centralt redskap i en process för ett eventuellt Natomedlemskap, eftersom den ger riksdagen och alla beslutsfattare nädvändig information om en medlemsansökan.
Inga nya riktlinjer
Redogörelsen innehåller inga slutsatser och där läggs inte fram några nya säkerhetspolitiska riktlinjer.
Det betonades av utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) då han presenterade redogörelsen på en presskonferens idag klockan 14.
Redogörelsen ger dock verktyg för att riksdagen efter påsk ska kunna föra en initierad debatt om Finlands säkerhetspolitik och behovet av att ansöka om medlemskap i Nato.
–För oss är det viktigt att notera att Nato under den senaste tiden har bekräftat att dörrarna för nya medlemmar står öppna, sade Haavisto.
Haavisto framhöll också att det för Finland vore viktigt att man går hand i hand med Sverige vad gäller vårens säkerhetspolitiska beslut.
Statsministrarna Sanna Marin och svenska Magdalena Andersson möttes under onsdagen i Stockholm.

— Vi strävar efter att fatta beslut i samma takt, men det är inte en förutsättning, sade Marin på en presskonferens efter mötet med Andersson.
Bland annat tidningen Svenska Dagbladet har idag gått ut med uppgifter om att Sverige ansöker om medlemskap i Nato inom juni månad.
Eget starkt försvar är avgörande
Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) lyfte också fram att redogörelsen inte tar ställning för eller emot Nato.
Han betonade att ett självständigt starkt försvar är Finlands viktigaste redskap vid ett eventuellt militärt angrepp.
— Som medlem i Nato skulle dock försvaret ske också med stöd av 30 andra länder, i enlighet med gemensamt uppgjorda planer, sade Kaikkonen.
Ett Natomedlemskap skulle, enligt Kaikkonen, inte på något sätt förändra behovet av allmän värnplikt, en välutbildad reserv och en stark nationell försvarsberedskap.
Både försvars- och utrikesministern noterade att stödet för Nato är starkt, både bland medborgarna men också – enligt uppgifter insamlade av medier – i riksdagen, där över 100 riksdagsledamöter stöder ett Natomedlemskap.
Hybrid- och cyberhot
Inrikesminister Krista Mikkonen (Gröna) lyfte fram att Finland stärker sin beredskap för att hantera hybdrid- och cyberhot.
Redogörelsen innehåller en beskrivning av beredskapen för hybrid- och cyberpåverkan och av konsekvenserna och beredskapen för den inre säkerheten, befolkningsskyddet, kriståligheten, ekonomin, försörjningsberedskapen, samhällets funktioner i vidare bemärkelse och den väsentliga infrastrukturen.
Att upprätthålla samhällets resiliens, den nationella försvarsförmågan och den inre säkerheten är allt viktigare med tanke på Finlands säkerhet.
Den allt livligare säkerhetspolitiska debatten i Finland kommer troligtvis att ge utslag i påverkansförsök.
Riksdagen behandlar efter påsk
Riksdagen väntas föra en remissdebatt om redogörelsen genast efter påsk, onsdagen den 19 april. Därefter går processen vidare till behandling i flera utskott i riksdagen varefter riksdagen gör ett ställningstagande utgående från redogörelsen.
Den går därefter till behandling hos regeringen och presidenten, som kan lämna en ny redogörelse till riksdagen. Den kan innehålla ett förslag om att ansöka om medlemskap i Nato.
President Niinistö sade i dagens HS-intervju att han hoppas på en snabb process, som dock ska inkludera möljigheten för alla partier att komma fram till en egen ståndpunkt.
–Vi står nödvändigt inför behovet att fatta beslut, och behovet är brådskande, sade Niinistö till HS.
Rättat kl 19.17, riksdagen diskuterar Nato på onsdag.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.