Utrikesminister Haavisto kommenterar läget i Ukraina: Intressesfärstänkandet är inte av denna dag

Samtidigt som medier runtom i världen rapporterar om att USA:s president Joe Biden är övertygad om att Rysslands president Vladimir Putin redan bestämt sig för att invadera Ukraina, sade utrikesutskottets färska ordförande Jussi Halla-aho (Sannf.) i Yles aktualitetsprogram Ykkösaamu i morse att Finland borde tillåta vapenexport till Ukraina.
Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) som i dag höll ett tal inför partidelegationen framhöll att Finland och EU stöder Ukrainas suveränitet och territoriella integritet.
– Det är också klart att om Ryssland nu inleder en storskalig militäraktion, kommer Unionen att besvara den snabbt, kraftigt och koordinerat i samråd med våra kumpaner, sade Haavisto.
Haavisto höll sitt tal på distans från Tyskland, där han under dagen deltar i säkerhetskonferensen i München. Krisen i Ukraina står självklart i centrum under konferensen där bland andra USA:s vicepresident Kamala Harris, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talar under lördagen.
”Ryssland vill återgå till en tid som inte längre existerar”
Haavisto konstaterade att Ryssland utmanar det internationella regelverket och de avtal och överenskommelser som utgör grunden för den europeiska säkerheten och tryggheten.
– Ryssland vill återgå till en tid som inte längre existerar. Intressesfärstänkandet är inte av denna dag. Varje nation har en suverän rätt att själv bestämma om sin utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik. Det är också för Finlands del viktigt att Nato fortsätter med sin öppna dörrars politik, som militäralliansen offentligt sagt att man håller fat vid, betonade Haavisto i talet.
Teoretiskt sett har Pekka Haavisto rätt men i praktiken helt fel, beklagligt, tyvärr…
Den kanske främsta geopolitikern Karl Rausching konstaterade redan för över
hundra år sedan, att Ryssland och Tyskland måste ha goda relationer för att det
skall vara fred i Europa. Om vi i dagens läge skriver Europeiska Unionen i stället
för Tyskland, är vi ganska nära sanningen. Geopolitiken kan inte utplånas ens
med god vilja, emedan var och en vill ha största möjliga inflytande. Intressena
är vanligtvis politiska, säkerhetspolitiska, kommersiella etc. Det som är till fördel
för en, är ofta till nackdel för en annan, varvid det uppkommer en sk. intressekon-
flikt, som i värsta fall kan eskalera till den situation Europa nu befinner sig i, dvs.
på gränsen till tillsvidare territoriellt begränsat krig, sorgligt men sant…