Utredning: Stäng Sunnanbergs skola – eleverna flyttas till Malms eller Skräbböle skola

Den nya skolnätsutredningen i Pargas ser på skolornas framtid både på 2–5 års sikt och på läget om tio år.
I bakgrunden finns stadens ekonomiska balanseringsprogram och ett kraftigt sjunkande elevantal.
Enligt utredningen är det inte realistiskt att hålla kvar alla skolor i kommundelen Pargas. Förslaget är att Sunnanbergs skola på Ålön dras in.
Flera alternativ föreslås för Sunnanbergs elever
Att slå ihop Sunnanbergs skola med någon annan skola betyder en besparing för staden på sammanlagt 287 000 euro under åren 2022–2026.
Ett alternativ är att eleverna omplaceras till Malms skola. Problemet i så fall är att det blir för trångt i Malms skola. Samtidigt är Malms skola i stort behov av totalrenovering, eftersom den senaste renovering gjordes för snart trettio år sedan och det var närmast en ytrenovering.
Ett annat alternativ är att eleverna från Sunnanbergs skola omplaceras till Skräbböle skola. I så fall skulle elevupptagningsområdet ändras så att också eleverna i Ersbyområdet går i Skräbböle skola. Det skulle tidigast kunna ske från och med höstterminen 2024.
Eleverna kan också delas på två skolor
Ett tredje alternativ är att eleverna från Sunnanbergs skola omplaceras till både Malms skola och Skräbböle skola och att elevupptagningsområdena ändras. Elever bosatta på norra Ålön skulle gå i skola i Malms skola och elever på södra Ålön inklusive Simonby och Ersbyområdet skulle gå i Skräbböle skola.
På tio års sikt skulle dock en splittring av Sunnanbergseleverna betyda för mycket tomma lokaler i både Malms skola och i Skräbböle skola och kostnaderna per elev skulle därför vara höga.
På tio års sikt kommer all svenskspråkig förskoleverksamhet i centrumområdet i Pargas att få plats i Malms skola, till exempel i den senare byggda flygeln.
Flytta Kirjala skola till Nilsbyn koulu?
På tio års sikt ska också en utredning göras om Kirjala skola fysiskt skulle få plats i Nilsbyn koulus fastighet.
– Kirjala skola är för liten och planmässigt inte lämplig för att kunna inrymma Nilsbyn koulu. Om skolorna i norra Pargas finns i samma fastighet skulle staden fortsättningsvis kunna erbjuda undervisning på svenska i norra Pargas, samtidigt som fastighetskostnaderna minskar, står det i utredningen.
På tio års sikt kommer elevantalet i Skräbböle skola att minska så att förskoleverksamheten i området kunde ordnas i skolan.
– På ännu längre sikt kan eventuellt hela småbarnspedagogiken få plats i skolbyggnaden, enligt utredningen.
För tillfället finns förskolan och småbarnspedagogiken i hyrda lokaler i Pjukala.
Åk 7–9 i Nagu till Korpo ska utredas om några år
Enligt utredningen kan Kyrkbackens skola i Nagu (åk F–9) hålls kvar på kort sikt.
– Det är inte är motiverat att slå ihop åk 7–9 med Skärgårdshavets skola i Korpo eftersom förhållandevis stora årskurser är på väg till åk 7 i Nagu under de närmaste åren, står det i utredningen.
År 2025 föreslås däremot att en utredning kring en eventuell sammanslagning görs och Skärgårdshavets skola i så fall skulle bli närskola för Naguelever i åk 7–9.
Träsk skola (åk 1–6) i Houtskär kan enligt utredningen vara kvar och enhetsskolan i Iniö (åk F–9) finns kvar så länge det finns elever i området. Distansundervisningen utvecklas så att skolan kan finns kvar och eleverna bo kvar i Iniö.
Utlåtanden ska samlas in
På onsdag behandlar bildningsnämnden skolnätsutredningen.
Förslaget är att man ska be om utlåtanden av både svenska och finska sektionen, områdesnämnderna, Hem och skola-föreningarna och ungdomsfullmäktige senast den 11 juni.
Inte smart att lägga ner mindre skolor, för inte sparar man något på det och förflyttar kostnaderna på bl.a skolskjutsar.
Höjer man skatter så är färre villiga att flytta till orten och mer lockande att flytta bort, brist på grundservice som är nära och t.ex långa skolresor så är en bra orsak att flytta bort eller inte flytta till orten.
Finns säkert onödiga ”pappersvändare” att spara på som kostar lika mycket som att upprätthålla byskolor.
Håller helt med Erica. Den förra kampen om åk 7-9 i Nagu var fruktansvärt upprivande och ledde till osäkerhet och oro utan like. Men också till en gemenskap och framåtanda i Nagu av sällan skådat slag. Att ens sätta ut ett dylikt datum flera år framåt leder enbart till samma oro igen, något som bara är till skada för hela lokalsamhället, men också för hela staden. Skärgården behöver sina skolor! Dessutom är det också bra för Pargasområdet att ha ens en byskola kvar, att locka inflyttare till. Små skolor är utrotningshotade i Finland, de få som är kvar borde bevaras så länge det finns elever. Vid årsskiftet blir en undersökning klar som utreder hur skolstängningar påverkat landet i 20 år. Långa skolresor, långa skoldagar, större grupper, mera stress. Och vart tog inbesparingen vägen? Också positiva effekter finns förstås, men dags att äntligen få tala om det som inte är bra med att närskolor försvinner.
Det tar åtminstone 10 år innan årskullarna blir lite mindre igen i Nagu. Så helt onödigt att åter igen komma dragande med någon högstadiestängning som på sin höjd sparar några tusenlappar i redan pengar men som kostar mer i förlorad inflyttning och i sämre välmående bland ungdomarna. Sätter man pengar och resurser på dylika utredningar kunde man ju kanske kräva att innovationsnivån skulle vara lite högre och inte komma dragandes med gammal skåpmat som redan manglats i flera omgångar.
Corona har ju verkligen visat att även utbildningsväsendet kan jobba på mer än ett sätt.
Höjer ni skatten blir det Massflykt det finns annat att spara på bort med onödiga pappers vändare även stads herrarnas och damernas löner kan ni se över
hej
hur mycket behövs skatteöret höjas i Pargas för att få ihop 300 000€ ?Betalar det gärna.Sluta att sätta pengar på dylika utredningar,bya skolor är det viktigaste som finns,för att hålla skärgårdsstaden levande o attraktiv för inflyttning.De va väl ungefär samma summa de blev i Arkea Gate till sådana avtal har vi nog pengar till?Hoppas de strax invalda förtroende valda värnar om periferi o skärgård.