Utös första respons-grupp hade värdefull övning med Gränsbevakningen


Gränsbevakningen (manskapet klätt i orange) och Utös frivilliga första respons-grupp (i gult) övade tillsammans på Utö. Foto: Joona Karlsson
Om en olycka händer på Utö, någon skadar sig svårt, blir biten av huggorm, får en sjukdomsattack – då ska man göra som överallt på annat håll, man ska genast ringa 112.
Från nödcentralen går då kontakten vidare till första respons-gruppen på Utö. Den höll nyligen en viktig övning tillsammans med Gränsbevakningen.
– Utös läge i ytterskärgården är speciellt, och vi är så himla stolta över Utöborna och över att vi har fått till stånd det här samarbetet, säger hälsovårdsplaneraren Marjatta Alakahri vid Åbolands distrikt av Röda Korset.
Utös första respons-grupp ingår via FRK i Åboland avtal med sjukvårdsdistriktet
Distriktet har ett avtal med Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt angående första respons-gruppens arbete. Det var i fjol vår som gruppen utbildades och grundades, i samband med projektet Skärgårdshjälpen.
Nu finns åtta frivilliga i första respons-gruppen och på den aktuella övningen med Gränsbevakningen fick de uppdatera sina kunskaper i återupplivning, blodtrycks- och blodsockermätning med mera.
”Patienten” var medvetslös och hade fått flimmer
– Vår låtsaspatient hade somnat utomhus, hade kallnat och var medvetslös, berättar Minna Aaltonen, Utöbo och gruppledare för första respons-gruppen.
– Vi övade på sådant vi också övat tidigare, men det är viktiga övningar. Vi övade också hur patienten förflyttas till helikoptern som kom på plats.
Exempelpatienten hade bland annat fått kammarflimmer och blev livlös.
Under sitt första verksamhetsår har första respons-gruppen hamnat att ingripa också i en handfull riktiga sjukdomsattacker.
– Alla utom en av dem som ingår i gruppen är fast bosatta på Utö. En är lotskutterförare och bor vecka-vecka på ön, berättar Minna Aaltonen.
På Utö föddes första hjälp-engagemang
Själv har hon och hennes familj bott på ön i tre år nu. Familjens son går i skolan, som nu har 11 elever från förskoleålder till årskurs sex. Själv jobbar hon som anställd i bybutiken.
– Jag hade inte varit Röda kors-aktiv eller någon första hjälp-kunskap förrän vi flyttade till ön. Men där känns det verkligen bra att engagera sig i det här. Jag tror man kan säga att vår grupp ökar trygghetskänslan på Utö.
Aaltonen uppskattar att de året om boende på Utö nu är omkring 40 personer, men på sommaren mångdubblas invånarnas antal plus att ön besöks av många turister.
– Inget av våra uppdrag hittills har handlat om ormbett. Men ormar finns också på Utö, även om de drar sig bort från byn sommartid då där rörs så mycket folk.
– Det är nu kring påsk den säsongen börjar, säger Aaltonen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.