Utopier och kärlek med tvist – dags för en ny Korporevy

På långfredag är det premiär för Korpo ungdomsförenings nya revy ”Heim ti Korpo”. Produktionen är den första på fyra år.
– Idag försöker vi repetera akt ett, i övermorgon akt två och på lördag tar vi alltsammans, säger regissör Johan Simberg då Korpo ungdomsförenings teatergäng samlats för en av de sista repetitionerna en vecka före premiär.
Årets pjäs är den första på fyra år eftersom ungdomsföreningens förra storsatsning Robin Hood strandade på grund av pandemin precis före premiären vårvintern 2020. Men också i år har sjukdomar satt käppar i hjulet.
– Den största utmaningen har faktiskt varit att få hit alla för att öva på en gång. Det har bland annat varit magsjuka och influensor som härjat, berättar Natalie Österman-Johansson.
Gränsar mellan revy och pjäs
Simberg, som regisserat minst sju av de senaste pjäserna som ungdomsföreningen spelat, berättar att ”Heim ti Korpo” är en föreställning som balanserar på gränsen mellan revy och pjäs eftersom den röda tråden är stark genom hela föreställningen.
– Namnet syftar på att det finns en ingrodd längtan efter ett självständigt Korpo, trots att det är en utopi. Ett annat genomgående team är kärlek med tvist – besvärliga svärmödrar och så vidare. Vi värper också några ägg, säger Simberg kryptiskt.

Han lovar att persongalleriet är brokigt och igenkänningsfaktorn hos publiken kommer att vara hög. Sketcherna varvas med kända låtar med omskrivna namn som till exempel Mommo Mia! och Migräns klagan.
Startade från skrivkurs
Arbetet med att skriva revyn började för ett år sedan då en skrivgrupp gick en tudelad skrivkurs under ledning av Anna Simberg. Texterna i revyn är skrivna av Gunilla Gustafsson, Linnéa Walldén, Natalie Österman-Johansson och Heidi Engblom.
– Dessutom har en person som vill vara anonym skickat in ett bidrag, säger Österman-Johansson.
Manuset var klart före jul och övningarna började strax efter nyår i år. Ensemblen har repeterat två gånger i veckan, och nu under slutspurten ännu oftare.

– Då man kommer in här i salen lämnar man allt annat utanför. Här i bubblan lever vi bara för teatern, berättar Inga-Britt Sjöström.
– Och vi har en så fin gemenskap här, vi har alltid roligt fast vi har stor åldersspridning. Den yngsta som medverkar är 12 år och den äldsta 75 år, säger Österman-Johansson.
”Inte titta publiken i ögonen!”
De yngsta skådespelarna heter Thea Bäckman, 12 år, och Meya Walldén 13 år.
– Jag ska spela bebis och ett djur, avslöjar Bäckman som gärna spelar teater också i fortsättningen.
Hon och Walldén vet också hur de ska göra för att inte bli för nervösa under premiären.
– Inte titta publiken i ögonen! säger Walldén.
Vill man ha en biljett lönar det sig att vara snabb eftersom en del av de fem föreställningarna redan är slutsålda.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.