Utmattade anställda vid Åbo stad — hot om våld inte ovanligt


Foto: Carl-Anton Storbacka/SPT
Hela 42 procent av Åbo stads anställda upplever att arbetsmängden överstiger vad de tål. Och 43 procent har upplevt våld eller hot om våld i sitt arbete.
Två år tidigare upplevde 39 procent av dem som svarade på Arbetshälsoinstitutets enkät att de hade alltför mycket jobb och 30 procent hade upplevt våld eller hot om våld på jobbet.
– Det berättar att arbetsbördan i staden har ökat utan att resurserna samtidigt skulle ha blivit större. Och i Åbo är det så att befolkningen växer och vi ska producera mera service men får inte mera resurser för att utföra arbetet, säger Caj Karlsson, arbetshälsochef vid Åbo stad.

ÅU-foto
Siffrorna framkommer ur Åbo stads utvärderingsberättelse för 2018. Statistiken baserar sig på Arbetshälsoinstitutets undersökning Kommun10.
I undersökningen deltog också Esbo, Helsingfors, Vanda, Tammerfors, Uleåborg, Reso, Nokia, Valkeakoski, Nådendal och Virdois.
Enligt Karlsson avviker resultatet i Åbo inte från de övriga städernas. Också på annat håll i landet upplever anställda inom den offentliga sektorn att arbetsmängden är för stor.
Den sektor i Åbo som upplever den största pressen är välfärdssektorn.
– Äldreomsorgen och hemvården, men också inom skolorna har det börjat synas tecken på alltför tung arbetsbörda, säger Karlsson.
Arga kunder som vill ha service genast
Åbo stads revisionsnämnd skriver i utvärderingsberättelsen för 2018 att de åtgärder som staden hittills vidtagit för att minska eller fördela arbetsbördan jämnare bland de anställda, inte har burit frukt.
– Jag håller nog med, men bara delvis, säger Karlsson. Det är också så att världen helt enkelt förändras snabbare än vad vi till exempel hinner utbilda människor eller omorganisera verksamheten.
Som exempel nämner Karlsson anhöriga till äldre och föräldrar till barn med specialbehov.
– Dagens medborgare förväntar sig att all service ska ordnas på stubinen och när den inte gör det blir de arga.
Att bemöta aggressiva kunder är något som staden under de senaste åren utbildat anställda i och enligt Karlsson ska det så småningom finnas åtminstone en person på varje skola i staden som kan utbilda kollegerna i hur man bemöter aggressiva eller oberäkneliga barn och föräldrar.
”Jobbet som en sillsallad”
Sinikka Valtonen som är personalchef vid Åbo stad kommenterar Åbo stads siffror med att konstatera att mångas arbete i dag mest liknar en sillsallad.
– Uppgifterna är många och jobbet kan upplevas som splittrat, säger Valtonen.
Att ledarskapet i staden upplevs som positivare än tidigare, är ändå en bra sak, konstaterar Valtonen och hänvisar till Arbetshälsoinstitutets undersökning.
– Det betyder att vi är på väg åt rätt håll.
Förutom bättre ledarskap har man vid staden jobbat med att lära de anställda prioritera och sköta om sin arbetshälsa.
Och enligt Karlsson kommer man nästa år att ordna diskussionsmöten för personalen för att ta reda på varför många upplever jobbet som övermäktigt.
Byråkratin inom staden ska också granskas noga och om möjligt ska arbetsprocesserna göras smidigare.
– Ibland kan det vara så att man har så bråttom på jobbet att man inte hinner reflektera över hur jobbet kunde göras på ett enklare sätt. Man bara fortsätter som tidigare för att man inte hinner fundera på nya arbetssätt, säger Valtonen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.